Logo Realitatea.md

(UPDATE) REVELION 2019: Miezul nopții, deja în mai multe țări. Artificii sunt lansate de pe clădiri şi ambarcaţiuni - VIDEO

31 Decembrie 2018, 18:10 // În lume

Pregătirile pentru petrecerile în aer liber de Anul Nou sunt pe ultima sută de metri. Toate marile oraşe își cheamă locuitorii în stradă: promit şampanie, artificii şi concerte cu vedete, transmite Digi24.ro.

UPDATE ORA 18.10 A bătut de miezul nopţii şi de 2019 în China continentală, Hong Kong-ul şi Taiwanul.

În Hong Kong, portul Victoria este luminat de focuri de artificii, completate de coregrafii spectaculoase cu fascicule de lumină. Spectacolul adună mii de curioși pe cheu, dar cei care vor să evite aglomerația au la dispoziţie bărcile de pe care pot urmări spectacolul de pe cer. Mai există şi varianta teraselor de la zgârie norii din zonă, mai ales că şi vremea este potrivită pentru ceremonia de la această oră.

Intrarea în noul an e sărbătorită spectaculos şi în Taiwan, unde turnul Taipei 101 este punctul de maxim interes. Asta fiindcă tone de artificii sunt lansate din clădirea de peste 500 de metri înălţime, sub forma unor jerbe strălucitoare ce vor lumina timp de şase minute capitala statului asiatic. Ele sunt însoţite de un spectacol de imagini 3D, spre încântarea miilor de oameni care asistă la show.

UPDATE ORA 17.10 Este deja 2019 în Coreea de Nord, ţară ai cărei locuitori sărbătoresc intrarea în noul an. În capitala Phenian s-au adunat mii de oameni. Întregul eveniment este transmis de televiziunea de stat, ca să poată fi urmărit de toată populația țării. Vorbim de un spectacol grandios pentru statul comunist, în contextul în care oamenii de aici se zbat într-o sărăcie lucie.

Unul dintre cele mai izolate state de pe mapamond, Coreea de Nord lasă în urmă un 2018 presărat cu premiere. Asta fiindcă în anul care s-a încheiat a a avut loc întâlnirea istorică dintre dictatorul Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump. Şi tot în 2018, liderul nord-coreean s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele Coreei de Sud, ţară cu care nord-comuniştii sunt în stare de război.

De altfel, la final de an, Kim Jong-Un a transmis că îşi doreşte pentru 2019 mai multe întâlniri oficiale cu omologul său sud-coreean, pentru denuclearizarea peninsulei. Considerată singura dinastie comunistă aflată încă la conducerea unei ţări, familia Kim este în fruntea statului de la sfârşitul războiului cu Seulul, în anii `50.

UPDATE ORA 15.00 Este miezul nopţii în Australia, care intră chiar în aceste momente în noul an. Locuitorii de la Antipozi întâmpină 2019 cu uriaşe focuri de artificii, cel mai spectaculos în Sydney. De acolo urmărim acum imagini în direct, iar totul se întâmplă în portul oraşului, unde tone de artificii sunt lansate de pe clădiri şi ambarcaţiuni. Este, de altfel, unul dintre cele mai cunoscute spectacole pirotehnice din lume, iar la el asistă anual peste un milion de oameni. Unii dintre ei au fost atât de dornici să prindă cele mai bune locuri, încât s-au instalat în port cu multe ore înaintea show-ului.

Se estimează că alţi peste un miliard de oameni privesc evenimentul la televizor sau online. An de an, autorităţile investesc în cea mai nouă tehnologie pentru acest foc de artificii. O investiţie profitabilă, dacă luăm în calcul că aproape 200 de milioane de dolari se întorc anual în economia locală, graţie turiştilor care vin în Sydney special pentru Revelion.

În 2019 au intrat deja şi locuitorii din Noua Zeelandă, acum două ore. Artificiile au fost lansate de pe Sky Tower, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera sudică, moment urmărit de mii de oameni. Primii pământeni care au intrat în noul an au fost locuitorii arhipelagului Kiribati din Pacific. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi şi, deci, cei care sărbătoresc primii revelionul an de an.

UPDATE ORA 13.00 Este ora 13:00 la noi, dar miezul nopţii în Noua Zeelandă, ţară ai cărei locuitori tocmai au intrat în 2019. Urmărim împreună impresionantul foc de artificii din Auckland, cel mai mare oraş al statului insular. Ele sunt lansate de pe Sky Tower, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera sudică, ce măsoară aproape 330 de metri. Ca în fiecare an, mii de oameni asistă de pe ţărm la spectacolul pirotehnic, dar şi de pe iahturile şi bărcile ancorate în rada portului. Potrivit tradiţiei, locuitorii din Noua Zeelandă întâmpină zgomotos Noul An pentru că, spun ei, doar aşa este alungat necazul din casă.

Primii pământeni care au intrat în 2019 sunt locuitorii arhipelagului Kiribati din Pacific. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie. La ora 15, ora României, vor păşi în 2019 şi locuitorii din Australia, iar Sydney este punctul de maxim interes, fiindcă acolo va avea loc un impresionant foc de artificii.

Rând pe rând vor trece în noul an ţările Asiei de Est - din Japonia, China şi cele două Corei, până în Filipine, Thailanda şi Maldive. Urmează Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Primele ţări europene care vor întâmpina 2019 sunt Rusia, ţările din Caucaz, apoi vine rândul nostru şi al vecinilor din Balcani, dar şi mare parte din continentul african.

Ultimii pământeni care vor intra în Noul An vor fi cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană, mâine, la ora 13.00.

ORA 12.00 Este ora 12.00 şi 2019 a sosit deja pentru unii! Primii pământeni care au trecut în noul an sunt locuitorii arhipelagurilor Kiribati, Tonga şi Samoa din Oceanul Pacific.

Peste o oră, Noua Zeelandă îl va întâmpina 2019 cu petreceri de stradă şi tradiţionalul foc de artificii din Auckland, lansat de pe Sky Tower, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera sudică - 328 de metri. Rând pe rând vor trece în noul an Australia, ţările Asiei de Est - din Japonia, China şi cele două Corei, până în Filipine, Thailanda şi Maldive.

Urmează Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Primele ţări europene care vor întâmpina 2019 sunt Rusia, ţările din Caucaz, apoi vine rândul nostru şi al vecinilor din Balcani, dar şi mare parte din continentul african. Ultimii care vor trece în noul an sunt locuitorii Americilor.

Știrea se actualizează...

Citeste tot despre: anul 2019, Anul Nou, primele țări, Revelion
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile