Logo Realitatea.md

Revine Războiul Rece? Cursa înarmării a început! SUA și Rusia și-au anunțat retragerea din Tratatul de dezarmare nucleară INF

02 Februarie 2019, 16:57 // În lume

Statele Unite ale Americii își suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat, vineri, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo. Decizia de suspendare, care se va aplica începând cu ziua de sâmbătă, va avea o perioadă de valabilitate de şase luni. În acest interval de timp, Federaţia Rusă va avea posibilitatea de a se conforma prevederilor tratatului, în caz contrar Statele Unite va ieși defintiv din acord. 

Foto: b1.ro

Decizia de vineri a Statelor Unite a venit după ce Rusia a fost acuzată, în mai multe rânduri, că a încălcat prevederile tratatului prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

"Rusia a refuzat să ia orice fel măsuri pentru a reveni la respectarea (tratatului - n.r.) într-un mod real şi verificabil. Vom acorda Rusiei şi celorlalte părţi semnatare o perioadă de graţie, de şase luni, la capătul căreia Statele Unite se va retrage din Tratatul INF", a precizat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Decizia Statelor Unite s-a bucurat şi de suportul Germaniei.

"Tratatul INF a fost încălcat de Rusia iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparență și mai multe informații nu au dus nicăieri", a afirmat vineri șeful diplomației germane, Heiko Maas, de la București, unde participă la o reuniune informală cu omologii săi din UE, notează b1.ro.

Anterior acestei decizii, preşedintele american Donald Trump înaintase Rusiei un ulltimatum neoficial de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor tratatului.

După ce SUA s-au retras din Tratatul de dezarmare nucleară INF, Moscova suspendă la rândul ei acordul și anunță dezvoltarea de noi rachete, inclusiv supersonice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice. Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruşi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul.

"Partenerii americani au declarat că îşi suspendă participarea la acord, atunci suspendăm şi noi", a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe televizate cu miniştrii de Externe şi ai Apărării.

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

"De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului", a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, scrie Realitatea.net.

Tratatul INF a fost încheiat în anul 1987 între URSS și Washington și prevede interzicerea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune, între 500 și 5.500 km. Alături de "Noul Tratat Start", el este de o importanţă crucială în direcţia limitării numărului și tipurilor de arme nucleare de către Rusia şi Statele Unite.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile