Logo Realitatea.md

Revizuirea hotărârii privind alegerea președintelui CCM este inadmisibilă, spune însăși CCM

20 August 2019, 21:21 // Societate

Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei constituționale Domnica Manole de revizuire a Hotărârii nr. AG-6 din 19 august 2019 privind alegerea președintelui CCM și a Hotărârii AG-7 din 19 august 2019 privind alegerea unui judecător care va exercita funcțiile președintelui Curții Constituționale în timpul absenței sale.

Autoarea cererii a invocat faptul că există o suspiciune rezonabilă privind trucarea votului secret pentru funcția de președinte al Curții Constituționale. Potrivit acesteia, suspiciunile care planează în privința legalității adoptării hotărârilor nu pot fi verificate și nu pot fi înlăturate decât pe calea revizuirii.

Pentru a elucida existența împrejurărilor care ar schimba în mod esențial hotărârea, Curtea a solicitat o precizare din partea judecătoarei constituționale Liuba Șova, pe ale cărei afirmații și-a fundamentat cererea doamna judecător Domnica Manole.

Liuba Șova i-a prezentat Curții o precizare potrivit căreia, la momentul votului, domnia sa a „avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces [i.e. procesul de vot]”. Domnia sa a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal” și a declarat că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural, se arată într-un comunicat emis de CCM.

În același comunicat mai scrie că Liuba Șova a susținut că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni (19 august 2019), după orele de muncă. În fine, doamna judecător a afirmat că votul nu i-a fost influențat.

Curtea a considerat că, din perspectiva temporală, nu a putut fi exercitată vreo influență asupra Liubei Șova, în votul exprimat pentru președinția Curții Constituționale. Curtea a reținut și faptul că Liuba Șova a afirmat că a votat pentru propria ei candidatură.

Mai mult, Procesul-verbal nr. 1 al ședinței judecătorilor Curții Constituționale din 19 august 2019, semnat de fiecare judecător al Curții, conține raportul voturilor exprimate. Astfel, judecătoarea Liuba Șova a acumulat două voturi, iar judecătorul Vladimir Țurcan a acumulat patru voturi. Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conținut îl consemnează. În afară de acest fapt, la procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curții, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale, fapt confirmat de toți cei șase judecători.

Într-un final, Curtea a considerat că împrejurările invocate de Domnica Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esența Hotărârilor Curții Constituționale nr. AG-6 și AG-7 din 19 august 2019.

Amintim că pentru funcția de președinte al Curții Constituționale au fost înaintate candidaturile: Vladimir Țurcan și Liuba Șova. Suspect este faptul că trei judecători din totalul de șase spun că nu l-au votat pe Vladimir Țurcan în acest fotoliu. Este vorba despre Domnica Manole, care nu a divulgat pe cine a votat; despre Nicolae Roșca - care a votat-o pe Liuba Șova și despre Liuba Șova care s-a votat pe sine.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile