Logo Realitatea.md

Rezoluție fără precedent. Congresul SUA a recunoscut ocuparea de forțe militare străine a teritoriilor Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei

23 Iulie 2020, 13:32 // Actualitate

Congresul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluție care recunoaște faptul ocupării teritoriilor Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei, scrie yenicag.ru.

Foto Simbol

Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților din SUA a inclus o rezoluție în Legea de aprobare a apărării naționale 2021 cu următoarea formulare. „Secretarul de stat, împreună cu secretarul Apărării, prezintă comisiilor corespunzătoare ale Congresului un raport privind situația persoanelor strămutate în Ucraina, Georgia, Moldova și Azerbaidjan”.

Raportul trebuie să conțină numărul cetățenilor din Ucraina, Georgia, Moldova și Azerbaidjan, care au fost strămutați forțat de forțele străine de pe teritoriul țărilor care au fost ocupate ilegal din 1991, precum și numărul de persoane ucise în Ucraina, Georgia, Moldova și Azerbaidjan pe teritoriile ocupate ilegal din 1991.

Precizăm că, o astfel de rezoluție în Congresul SUA a fost adoptată pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, pe ruinele cărora au apărut aceste conflicte.

Rezoluția a șocat toți separatiștii, care, cu sprijinul Rusiei, au transformat regiuni întregi din Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina într-o zonă cenușie unde operează teroriști internaționali, care sunt folosiți de mafia globală pentru comerțul ilegal de arme, cultivarea și producerea substanțelor narcotice, precum și pentru traficul de persoane umane.

Rezoluția a stârnit o îngrijorare serioasă în rândul armenilor, care din 1991, cu sprijin politic și militar activ din partea Rusiei, dețin 20% din teritoriile Azerbaidjanului sub ocupație. Numărul persoanelor strămutate în Azerbaidjan depășește 1 milion de persoane, care au fost expulzate din casele lor ca urmare a curățării etnice efectuate de Dashnaks-ul armean în ajunul prăbușirii sângerosului imperiu sovietic.

Dacă această rezoluție va fi adoptată și de Senatul,SUA, atunci va deveni un precedent și o „durere de cap” serioasă pentru toți separatiștii, inclusiv pentru teroriștii armeni. Acesta va afecta semnificativ perspectiva de a fi inclus în alte documente, inclusiv în cele internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Leyla Abdullayeva, s-a concentrat asupra componentelor cheie ale amendamentelor și a menționat că acestea confirmă faptul ocupării ilegale a teritoriului Azerbaidjanului, precum și a altor țări menționate.

„Acesta este un amendament specific adoptat de Camera Reprezentanților Congresului, care prevede colectarea informațiilor despre strămutați și uciși pe teritoriile ocupate și transferul ulterior la Congres, împreună cu Ministerul Apărării. În acest stadiu, acest amendament este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece confirmă faptul că ocuparea teritoriilor Azerbaidjanului ”, a adăugat Abdullayeva.

Precizăm că, în urma conflictului cu tancuri și artilerie care se petrece de de câteva săptămâni la granița dintre Armenia și Azerbaidjan a luat viața mai multor soldați ai ambelor state. Conflictul între cele două foste state sovietice asupra teritoriului Nagorno-Karabakh rămâne fără rezolvare, însă luptele recente s-au dus în Tavush, o zonă aflată la nordul teritoriului disputat.

Armata din Adzerbaidjan a anunțat patru morți, însă și distrugerea unei fortificații armene și a unor sisteme de artilerie. Armenia nu a anunțat victime.

Cele două foste state sovietice au purtat un război în perioada 1988 – 1994, când Armenia i-a susținut pe etnicii armeni din enclava Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan.

În cadrul unei întâlniri de urgență de luni, președintele azer Ilham Aliyev a spus că "Armenia va purta întrega responsabilitatea pentru această provocare". În același timp, Armenia a acuzat Adzerbaidjan că "a folosit sisteme de artilerie într-un atac cu scopul de a captura poziții armene".

Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pe cale pașnică a situației de conflict în baza respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan, în granițele sale recunoscute internațional, precizează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Vezi și:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile