Logo Realitatea.md

Rezultate preliminare: 95,5% din populaţia Crimeii a optat pentru aderarea la Federaţia Rusă

16 Martie 2014, 22:36 // Actualitate
// Autor:  
Maxim Pulber

Circa 95,5% din populaţia Republicii Autonome Crimeea s-au expus pentru aderarea peninsulei la Federaţia Rusă. Totodată, pentru opţiunea de a rămâne în componenţa Ucrainei, s-au expus circa 3,5% din alegători, iar în jur de un procent din buletine au fos declarate nevalabile. Cel puţin aşa arată datele preliminare ale scrutinului după calcularea a mai mult de jumătate din buletinele de vot, anunţate acum câteva minute.

foto: itar-tass.com

Potrivit şefului comisiei pentru organizarea referendumului, Mihail Malîşev, prezenţa la vot în cadrul referendumului a constituit 81,37% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale sau peste 1,25 milioane de persoane.

Mai mulţi politicieni şi oficiali ruşi au anunţat că autorităţile din Crimeea pot depune cererea de aderare la Federaţia Rusă, deja începând cu ziua de mâine, 17 martie. Totodată, delegaţia Sovetului Suprem al Crimeii a anunţat că va zbura mâine la Moscova pentru a decide sorta de mai departe a peninsulei.

După cum a anunţat premierul Crimeii, Alexei Axeonov mâine la ora 10.00 va avea loc o şedinţă extraordinară a parlamentului, pentru a aproba rezultatele finale ale referendumului, după care, o delegaţie va decola spre Moscova pentru o întrevedere de lucru cu Duma de Stat a Federaţiei Ruse şi Sovetul Federaţiei.

Unii experţi ruşi şi-au expus opinia că chestiunile juridice pentru aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, pot fi rezolvate timp de două săptămâni.

Chiar dacă rezultatele finale ale scrutinului încă n-au fost anunţate, imediat după închiderea secţiilor de vot, mai multe state printre care Franţa, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, au declarat că nu recunosc rezultatele acestui referendum. Guvernul Republicii Moldova a anunţat încă ieri că nu va recunoaşte rezultatele scrutinului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0315%
USD USD 17.4778 -0.1753%
RUB RUB 0.2737 -0.0730%
RON RON 4.0577 0.0074%
UAH UAH 0.7329 0.0546%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile