Logo Realitatea.md

(UPDATE) Rezultatele testului la poligraf nu vor mai servi motiv de eliminare din cursă a unui candidat pentru ocuparea funcțiilor de conducere la ANI (VIDEO)

10 Aprilie 2018, 15:20 // Politica

Susținerea testului la poligraf de către candidații la funcția de președinte și vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) va fi obligatoriu în continuare, însă rezultatul acestui test nu va putea permite eliminarea candidatului din cursă. Această decizie a fost expusă astăzi de către Curtea Constituțională (CCM) în cadrul ședinței de examinare a sesizării privind neconstituționalitatea relativă la unele prevederi din legea privind aplicarea testărilor la detectorul comportamentului simulat.

Potrivit încheierii Înaltei Curți, pe viitor candidații la aceste două funcții de conducere vor fi obligați să susțină testul la poligraf, însă rezultatele vor fi unele consultative și va rămâne la discreția angajatorului dacă le va folosi drept temei și probe în cursa de angajare a candidaților.

Totodată, CCM a stabilit că rezultatele testului simulat nu vor putea influența la decizia de a elimina din cursă un candidat sau altul pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI.

Menționăm că sesizarea privind neconstituționalitatea relativă la unele prevederi din legea privind aplicarea testărilor la detectorul comportamentului simulat a fost depusă la Curtea Constituțională de către fostul candidat la funcția de președinte al ANI, Teo Cârnaț, care a fost eliminat din cursă, pe motiv că nu a susținut testul la poligraf.

Decizia completă a CCM cu toate argumentele expuse poate fi accesată aici.

Citeste tot despre: ANI, CCM, Teodor Cârnaț, test la poligraf
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile