Logo Realitatea.md

România va acorda medicamente R. Moldova, deși a sistat exportul acestora. „Noi am fost și vom fi mereu alături de cetățenii moldoveni”

15 Martie 2020, 11:28 // Societate

Republica Moldova a solicitat ajutor de la autoritățile din România privind achiziționarea din țara vecină a unor medicamente pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice de la noi din țară, în contextul sistării exportului de medicamente din România, după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus. Astfel, autoritățile române au dat curs solicitării noastre.

Foto Simbol/10tv

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății informează că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Potrivit sursei citate, această măsură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății din România, pentru aprobarea l istei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe.

„Prin această măsură decisă de autoritățile române, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova. România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicatul instituției române.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile