Logo Realitatea.md

Romii ar putea mai ușor să acceadă în consiliile locale prin eliminarea incompatibilității dintre consilier și mediator comunitar

03 Martie 2020, 14:03 // Politica

Parlamentul examinează posibilitatea de a facilita reprezentarea romilor în consiliile locale. În acest sens a fost propus un proiect de lege pentru modificarea Legii privind statutul aleșilor locali, avizat pozitiv, în ședința de astăzi a Comisiei juridice, pentru numiri și imunități.

Autorii proiectului propun excluderea situației de incompatibilitate între mandatul alesului local, în speță – cel de consilier - și calitatea de mediator comunitar în localitățile compact sau mixt populate de romi.

În opinia deputaților, modificarea va încuraja participarea efectivă la luarea deciziilor a populației de etnie romă, reprezentată în organele elective la nivel local prin intermediul mediatorilor comunitari.

Un mediator comunitar este persoană de etnie romă din localitatea compact sau mixt populată de romi, responsabilă de asigurarea accesului beneficiarilor la servicii de asistenţă socială, educaţie, sănătate, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, alte servicii.

Normativele existente prevăd că un mediator comunitar revine unui număr de cel puţin 150 de beneficiari. Numărul mediatorilor comunitari se aprobă la propunerea Biroului Relații Interetnice.

Pentru a fi aprobat, proiectul de lege urmează să obțină raportul comisiei de bază – Comisiei administrație publică și să fie supus dezbaterilor în ședința plenară a Parlamentului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile