Logo Realitatea.md

Rușii, revoltați că Ucraina a câștigat Eurovision 2016. Reacțiile mai multor politicieni de la Kremlin

16 Mai 2016, 10:22 // În lume

Rusia este de-a dreptul revoltată de faptul că Ucraina a câștigat concursul Eurovision din acet an. O parte a presei ruse a criticat piesa Jamalei "1944". Anterior, mai mulți politicieni ruși au cerut scoaterea piesei din concurs, pe motiv că subiectul este un fals istoric, iar cântecul are scopul principal de a denigra Rusia.

Foto: rt.com

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a scris într-o postare pe Facebook, că la Kiev, la anul, să fie trimis din partea rușilor, Sergei Șnur, liderul formației Leningrad, o trupă rusească de Ska-Punk. Trupa este cunoscută pentru versurile vulgare, concertele lor fiind interzise în Moscova.

Alte voci în mediul politic din Rusia îndeamnă la participarea în 2017 cu un cantec despre "masacrul din Odessa", potrivit lifenews.ru.

Deputatul rus din Sankt-Petersburg, Vitali Milonov, a scris pe pagina sa de Facebook că este "convins că lobby–ul gayilor trădători democrați va merge în Ucraina fascistă, în cazul în care va câștiga crocodilul cu piesa ei despre falsul istoric".

Cântăreața de 32 de ani, tătăroaică din Crimeea, a evocat în piesa sa „1944” deportarea minorității din care face parte de către Stalin. S-a inspirat din ceea ce i-a povestit străbunica sa, care a trăit acest episod tragic din istoria sovietică. Piesa, o combinaţie între muzica pop şi versuri pline de durere, care sunt mai mult enunţate decât cântate, a dat fiori atât prin inflexiunile vocii interpretei, cât mai ales prin emoția pe care o transmite.

„Aș vrea să cânt cu adevărat un cântec despre pace și dragoste. Este ceea ce doresc tuturor: pace și dragoste”, a declarat Jamala în momentul în care i s-a înmânat trofeul.

„Da!!!”, a reacționat pe Twitter președintele ucrainean Petro Poroșenko. „Un spectacol și o victorie incredibile! Toată Ucraina vă spune un mare mulțumesc, Jamala!”

Anul acesta voturile au fost acordate mai întâi de către un juriu specializat din fiecare țară și apoi de către telespectatori. Punctajul a fost apoi comasat și astfel s-a determinat câștigătorul.

Republica Moldova a acordat în acest an 12 puncte Ucrainei din partea juriului specializat și Rusiei din partea telespectatorilor.

Vă amintim că țara noastră nu s-a calificat în acest an în finala concursului, fiindcă nu a acumulat un număr suficient de voturi în prima semifinală. La Eurovision 2016 nu a participat nici vecina noastră România, aceasta fiind descalificată din cauza datoriilor acumulate pe parcursul a câțiva ani.

Anul trecut concursul Eurovision a fost câștigat de către Suedia, care a fost reprezentată de interpretul Måns Zelmerlöw cu piesa „Heroes”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile