Logo Realitatea.md

Ruben Atoyan s-a întâlnit cu premierul Chicu. „Există intenții din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI”

22 Ianuarie 2020, 16:02 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu Misiunea FMI în Republica Moldova, condusă de Ruben Atoyan. La ședință au participat vicepremierul Serghei Pușcuța, miniștrii Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi și guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Foto: gov.md

Atoyan a menționat că Misiunea FMI este la ultima revizuire a programului, dar și va servi ca etapă pentru inițierea unui program nou. Misiunea FMI are obiectivul să discute cu Guvernul provocările economice care le confruntă RM și cum acestea pot fi administrate. Printre subiectele abordate de echipa Misiunii vor fi fenomenul corupției, politicile fiscale, independența BNM, managementul investițiilor publice și altele.

„Există intenții din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI. Suntem gata să inițiem discuțiile în acest sens, dar nu este mandatul acestei misiuni. Totodată, finalizarea cu succes a acestui program este o etapă importantă spre inițierea unui nou acord”, a declarat Atoyan.

În cadrul ședinței, părțile au făcut un schimb de informații și opinii. Au fost discutați indicatorii economici cantitativi, precum deficitul bugetar și rezervele BNM, amendamentele la legislație menite să gestioneze riscurile activităților non-bancare, politicile fiscale, situația în sistemul bancar, tarifele la gazele naturale, subiectul pensiilor și progresele în recuperarea activelor băncilor devalizate.

Misiunea FMI a salutat intenția Guvernului de a investi în dezvoltarea infrastructurii și a îndemnat să fie asigurat un echilibru rațional între politicile monetare și cele fiscale.

Citeste tot despre: FMI
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile