Logo Realitatea.md

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

31 Martie 2020, 14:01 // În lume

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, avea planuri mari pentru primăvara acestui an. Prioritățile erau stabilitatea și puterea de proiectare. Agenda i-a fost deturnată însă de răspândirea noului coronavirusului, de căderea dramatică a prețulului petrolului și de devalorizarea rublei rusești.

BBC scrie că aprilie a fost alocat pentru un vot privind modificarea Constituție, ce i-ar fi permis lui Putin să rămână la putere până la 80 de ani. În luna mai ar putea avea loc o grandioasă paradă militară de Ziua Victoriei.

Noua situație este una care aduce o incertitudine nervoasă.

Deocamdată, atât votul, cât și parada sunt încă oficiale, iar Vladimir Putin îndeamnă populația la calm în perioadele agitate.

Putin afirmă că izbucnirea COVID-19 este „sub control” în Rusia, datorită măsurilor sale luate „la timp”, în timp ce mass-media de stat difuzează la greu știri despre Europa care a avut o „gestionarea greșită” a pandemiei și a evidențiat un „eșec al solidarității UE”.

Și dacă liderii europeni s-au concentrat pe carantină și criză, președintele Putin s-a îndreptat spre Crimeea pentru a sărbători șase ani de când Rusia a anexat teritoriul din Ucraina. Un spectacol, ca de obicei, despre întâlnirea mulțimilor și strângerea mâinilor, fără niciun fel de „distanțare socială”.

Este doar un spectacol! Toți cei care intră în contact direct cu președintele Putin sunt testați în avans pentru COVID-19.

Printre cei examinați, se regăsesc toate persoanele care au primit medalii în Crimeea, personalul de la Kremlin, dar și jurnaliștii acreditați.

"Considerăm că este un pas justificat pentru ca președintele să își poată continua munca cu încredere", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov.

Însă rata infecției în Rusia a început să crească. O confirmă chiar și cifrele oficiale. Deci, în ciuda faptului că liderul de la Kremlin a declarat că COVID-19 este ceva importat, o „amenințare străină”, măsurile de protecție sporesc. Între acestea închiderea frontierei și a școlilor, precum și interdicția înturnirilor în masă. Nu există însă niciun ordin de a sta acasă, iar vineri, Kremlinul a insistat că starea de carantină pentru Moscova, ceea ce ar presupune închiderea orașului, „nici nu a fost pusă în discuție”.

Mulți susțin că reticența este direct conectată la votul constituțional deoarece se dorește asigurarea cât mai curând posibilă a drumul lui Putin spre realegerea în funcție. Acest proces s-a desfășurat atât de misterios încă de la început, încât a fost numit „operațiune specială”.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a avertizat că dacă referendumul nu va fi amânat, iar pensionarii vor fi aduși în grupuri mari la vot în mijlocul unei pandemii, ar fi vorba despre niște acțiuni „penale”. Oficialii au menționat deja că plebiscitul ar putea fi totuși amânat pentru siguranța oamenilor sau mutat online.

Vineri, Comisia Electorală a Rusiei a dezvăluit planurile care prevăd desfășurarea procesului de vot pe o perioadă de o săptămână pentru a evita mulțimile de oameni.

"Există o mare dorință ca referendumul să aibă totuși loc", a spus analistul politic Konstantin Kalachev pentru Nezavisimaya Gazeta, sugerând că oficialii încă speră că "se va trece peste", iar Rusia va fi cruțată de ce e mai rău.

Pentru unii această abordare mai pe larg a pandemiei este liniștitoare. Există în Rusia o zicală ”cu cât știi mai puțin, cu atât mai bine dormi”.  "Nu vrem să auzim mai multe, este înfricoșător", afirmă Ksenia, o vânzătoare de înghețată dintr-o suburbie din Moscova. "Știm că trebuie să ne spălăm pe mâini și să nu ieșim prea mult, dar oamenii cumpără deja totul din magazine și este înfricoșător", a spus femeia.

În același timp, la doar câțiva kilometri de chioșcul ei, un simbol al celei mai recente crize care a lovit Rusia și o mare parte a lumii crește în fiecare zi. Un nou spital temporar este construit cu viteză mare pentru îngrijirea a până la 500 de pacienți cu coronavirus.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării susține că au fost efectuate exerciții de urgență pentru controlul virusului și că toate regiunile ruse au fost puse în alertă.

Referendumul care prevede menținerea lui Vladimir Putin la putere este planificat pentru data de 22 aprilie 2020.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile