Logo Realitatea.md

Rusia, condamnată la CEDO în cazul lui Alexandru Stomatii, tânărul încorporat forțat în așa-zisa armată transnistreană, apoi găsit împușcat

18 Septembrie 2018, 21:55 // Societate

Rusia a fost condamnată, din nou, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, (CtEDO), în privința unui caz, produs în regiunea transnistreană. Este vorba despre moartea lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost înrolat forțat în așa-zisa armată transnistreană și care a fost găsit împușcat, într-o seară, în timp ce-și îndeplinea serviciul militar. 

Foto simbol: ijrcenter.org

În urma deciziei Curții, Rusia este condamnată în baza art. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume Dreptul la viață. 

Plângerile la CtEDO, în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse, au fost depusă de către mama lui Alexandru Stomatii, Svetlana Stomatii, locuitoare a satului Vărăncău din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„În mai 2010, fiul reclamantei, Alexandru Stomatii a fost găsit mort în jurul orei 22:00 la pământ întins pe spate, la aproximativ cinci metri de baracă. Medicul legist a ajuns la concluzia că a murit în urma unei răni la cap provocate de un glonț – care cel mai probabil a fost tras dintr-o armă de tip Kalashnikov – și un al doilea glonț tras în spate. O lună mai târziu, procurorul militar din „rmn” a informat-o pe doamna Somatii că ancheta a dezvăluit că moartea fiului său a survenit în rezultatul unor acțiuni imprudente ale recrutului F., care și-a recunoscut vina. Potrivit lui F., Alexander Somatii băuse în timp ce era în gardă și, în prezența altor soldați, își puse arma la bărbie. F. a încercat să-i ia arma, dar a apăsat accidental declanșatorul, cauzând astfel moartea lui Alexander Somatii. Două-trei minute mai târziu, F. hotărî să mute arma, care se afla la pământ, dar, din nefericire, a tras un alt glonț care a lovit victima în spate.

În martie 2011, F., a fost găsit vinovat și a fost condamnat la doi ani de detenție. Sentința a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție din „rmn” în mai 2011. Totuși, F. a fost eliberat în temeiul unei legi privind amnistia”, scriu reprezentanții Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului

Plângerile înaintate de doamna Somatii autorităților moldovenești și ruse au rămas nesoluționate. Autoritățile ruse nu au răspuns, iar autoritățile moldovenești au suspendat procedura de două ori pe motiv că nimeni care ar putea fi acuzat nu a fost identificat, scrie sursa citată.

Curtea a notat, că deși Moldova nu deține nici un control efectiv asupra actelor „rmn”, faptul că regiunea este recunoscută în temeiul dreptului public internațional, ca parte a teritoriului Moldovei dă naștere unei obligații pentru statul respectiv, în conformitate cu Articolul 1 din Convenție, să ia măsurile diplomatice, economice, judiciare și alte care sunt atât în puterea sa și în conformitate cu dreptul internațional, în scopul de a garanta exercitarea drepturilor și libertăților definite în Convenție celor care locuiesc acolo. Obligația Moldovei, în temeiul Articolului 1 din Convenție, este o obligație pozitivă.

În măsura în care Federația Rusă este parte în cauză, Curtea a notat că a constatat deja că Federația Rusă a contribuit atât militar cât și politic la crearea unui regim separatist în regiunea transnistreană în 1991-1992 (a se vedea cauza Ilașcu și alții c. Moldovei și Rusiei). De asemenea, Curtea a constatat, în cazurile ulterioare vizând regiunea transnistreană, „rmn” a fost capabilă să continue să existe și să reziste eforturilor Moldovei și comunității internaționale de rezolvare a conflictului, datorită suportului Rusiei în domeniul militar, economic și politic (a se vedea cauza Mozer c. Moldovei și Rusiei). Prin urmare, Curtea a concluzionat în cauza Mozer, că „rmn” este la un nivel înalt de dependență de sprijinul oferit de Federația Rusă, un indiciu puternic că Rusia exercită un control efectiv și o influență decisivă asupra autorităților „rmn” și că, prin urmare, reclamantul intră sub jurisdicția Rusiei în temeiul Articolului 1 din Convenție.

Svetlana Stomatii a cerut 60.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral și 6.450 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea i-a acordat 50.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral și 3.000 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli și urmează a fi achitați de către Federația Rusă.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.2636%
USD USD 17.2814 0.2634%
RUB RUB 0.2358 1.3758%
RON RON 4.3095 0.2349%
UAH UAH 0.6162 0.2440%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile