Logo Realitatea.md

Rusia a reacționat la declarațiile Maiei Sandu privind necesitatea retragerii trupelor rusești din Moldova și a munițiilor stocate la Cobasna

30 Noiembrie 2020, 15:07 // Actualitate

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, susține că „a existat un dialog mult mai constructiv” cu fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, privind necesitatea retragerii trupelor rusești de reacționare rapidă (GOTR) din Transnistria și reformatarea misiunii de pacificare din una militară în una civilă, sub egida OSCE. Declarațiile au fost făcute astăzi de către Peskov, ca reacție la afirmațiile președintei alese Maia Sandu, care a spus că acestea nu ar mai trebui să se regăsească pe teritoriul Moldovei.

Foto Simbol: cnn.com

Potrivit lui Peskov, Kremlinul se așteaptă că și noua conducere a Moldovei va avea o mare necesitate „de o abordare mai echilibrată în contextul relațiilor bilaterale”. „Ne așteptăm ca acest constructivism să continue, să existe o anumită continuitate în acest sens și vom lua în considerare toate posibilele consecințe negative ale oricăror acțiuni grăbite”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

Precizăm că, astăzi, Maia Sandu a reiterat în cadrul unei îndrevederi cu presa că Rusia trebuie să retragă GOTR-ul din Republica Moldova, precum și munițiile din depozitele de la Cobasna. „Atunci când vorbim de prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să spunem că există două părți. Prima este Grupul Operativ al forțelor armate (GOTR) și în privința acestor trupe nu există și nu a existat acordul țării noastre. Poziția statului nostru este că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc, trebuie retrase de pe teritoriul Moldovei.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile