Logo Realitatea.md

Rușinea zilei în sectorul socialiștilor! Mâna lui Gațcan, dată în jos de Furculiță, la votarea unui proiect controversat (VIDEO)

03 Decembrie 2020, 11:25 // Actualitate

Deputatul PSRM Șefan Gațcan a încercat să voteze împreună cu opoziția pentru scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, însă mâna i-a fost dată în jos de către președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, care stă alături de el în sectorul din plen. Numărătorul a anunțat: „zero voturi”.

Embed:

Despre acest moment rușinos a sesizat deputatul PAS, fracțiune din opoziție, Radu Marian pe canalul său de Telegram. „Momentul în care Gațcan votează împreună cu opoziția excluderea din ordinea de zi a proiectului privind statutul limbii ruse. Însă imediat, Furculiță i-a dat jos mâna. PS - proiectul rămâne pe ordinea de zi #psihoemoțional”, a scris acesta.

Amintim că trei deputați socialiști Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi sunt autorii proiectului de lege controversat, care ar oferi „un statut special limbii ruse în Republica Moldova”. Documentul prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Totodată, în proiect se stipulează că, dacă se va solicita, organelor puterii de stat să traducă din limba română în limba rusă documentele adoptate, atunci va trebui realizat acest lucru.

De asemenea, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile din partea cetățenilor nu doar în limba română, dar și în cea rusă, iar răspunsul să fie oferit la fel în limba în care a fost făcută solicitarea.

CITEȘTE ȘI:

Reacția unioniștilor la „statutul special al limbii ruse”: „Cei „trei crai de la răsărit” trebuie să-și dea demisia cu motivația – prostie”

Sandu, despre inițiativa socialiștilor de a oferi un statut limbii ruse în Moldova: „Încearcă să pună oamenii pe baricade”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile