Logo Realitatea.md

Ruslan Codreanu solicită premierului să oprească defrișările ilegale din Codrii Orheiului: Pe oră în Moldova se taie circa 3 ha (VIDEO)

22 Februarie 2020, 17:44 // Societate

Ex-primarul general interimar al municipiului Chișinău a venit cu o solicitare către premierul, Ion Chicu, de a opri defrișările ilegale și masive din Codrii Orheiului.

Într-un video postat recent pe Facebook, Ruslan Codreanu solicită prim-ministrului Ion Chicu să stopeze de urgență defrișările ilegale din Parcul Național Orhei, care este rezervație naturală protejată de stat.

Conform ex-primarului interimar al municipiului Chișinău, pe o rază de circa 3 hectare sunt tăiați ilegal copaci deși încă din 2003 legea interzice intervenția umană în Parcul Orheiului.

„Azi, chiar în inima Codrilor, în Parcul Național Orhei, se defrișează hectare întregi, se văd urme de mașini mari. Nu știu dacă putem zice intervenție umană, este intervenție animalică. Să zic că cineva trebuie să facă pușcărie e puțin. Știu că vă pasă de această țară și nu veți rămâne indiferent față de crimele făcute cu pădurile noastre", s-a adresat Codreanu actualului premier.

Încă din decembrie 2019, Ruslan Codreanu vorbea despre defrișările masive care au loc pe traseul Chișinău-Leușeni, traseul Chișinău-Bălți, la Nisporeni și Orhei, însă autoritățile nu au întreprins nici o acțiune pentru a le stopa.

Conform raportului Biroului Național de Statistică „Resursele naturale şi mediul în Republica Moldova", în 2018 am pierdut circa 26,8 mii hectare de păduri, circa 3 ha pe oră.

Menționăm că, ieri, și președintele țării, Igor Dodon, a venit cu unu un mesaj pentru ministrul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Ion Perju, și directorul Î. S. „Moldsilva”, dar și pădurari în privința defrișărilor pădurilor din țară. Pe ministru și directorul Moldsilva i-a amenințat cu demisia, iar pe pădurari cu închisoare. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile