Logo Realitatea.md

Rutele charter pentru moldovenii de peste hotare nu vor fi organizate, dacă pasagerii nu vor avea poliță de asigurare medicală

29 Martie 2020, 09:57 // Actualitate

Moldovenii aflați peste hotare și care vor să revină în țară vor fi obligați să-și procure poliță de asigurare medicală obligatorie. Astfel, potrivit premierului Ion Chicu, rutele avia nu vor fi autorizate, dacă (1) pasagerii nu vor fi selectați după criteriile prioritare și (2) aceștia nu vor deține polița medicală. Despre aceasta s-a discutat aseară, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, întrunită într-o nouă ședință.

Foto simbol

În context, Ministerul Afacerilor Externe pregătește în prezent o listă a cetățenilor din diasporă care au nevoie stringentă de a reveni în țară, sistematizează datele și identifică mecanismul optim de reîntoarcere a cetățenilor. Ion Chicu a solicitat să fie creat un mecanism aplicabil și la trecerea frontierei terestre.

„Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația. Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a menționat premierul Ion Chicu.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a precizat că peste 8 mii de angajați ai MAI sunt implicați în activitățile prevăzute în acest scop. Fluxul de persoane intrate în țară a crescut comparativ cu săptămâna precedentă. 5.324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii.

Peste 6 mii de agenți economici au fost verificați, 2 din ei au încălcat măsurile restrictive stabilite de legislație și s-au întocmit procese verbale.

Ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, a informat că în prezent forțele armate sunt antrenate în escortarea pacienților testați pozitiv la coronavirus și în transportarea cadrelor medicale la locurile de muncă.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Ion Perju, s-a referit la situația exportului produselor cerealiere, menționând necesitatea de a stopa pentru o perioadă eliberarea certificatelor pentru exportul cerealelor, precum și al vitelor cu masa până la 400 de kg. Exportul fructelor va continua fără restricții.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9909 -0.7635%
USD USD 17.5914 0.0927%
RUB RUB 0.2359 -1.1316%
RON RON 4.2990 -0.7961%
UAH UAH 0.6336 -0.0158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile