Logo Realitatea.md

S-a aflat cine se face vinovat de incendiile masive din Amazon. În locul pădurii, se dorește construirea autostrăzilor și hidrocentralelor

23 August 2019, 14:06 // În lume

Preşedintele extremist al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-ar afla la originea dezastrului din pădurea amazoniană, arată o serie de doucumente publicate de site-ul unui ONG britanic, relatează The Independent.

Foto: digi24.ro

Guvernul brazilian intenţionează să construiască poduri, autostrăzi şi o centrală hidroelectrică în junglă pentru a „contracara presiunea internaţională” pentru protejarea celei mai mari păduri tropicale din lume.

Planurile, scurse de site-ul openDemocracy, au apărut după ce incendiile de pădure şi vegetaţie devastatoare au izbucnit în ultimele săptămâni de-a lungul Pădurii Amazoniene.

Agenţia Braziliană pentru Cercetarea Spaţiului (INPE) a observat 72 843 de incendii în acest an, o creştere de 84% faţă de 2018.

Incendiile sunt considerate motivul pentru care un nor gros de fum a acoperit luni cerul în Sao Paulo.

În timpul întâlnirii din februarie a guvernului brazilian cu autorităţile locale din statul Para, cel în care se află Pădurea, miniştrii lui Bolsonaro au detaliat proiectele planificate penntru regiune: „Dezvoltarea proiectelor trebuie implementate în bazinul Amazonului pentru a îl integra cu restul teritoriului naţional. E nevoie să luptăm împotriva presiunii internaţionale prin care se vrea implementarea proiectului de conservare a regiunii”, ar fi spus reprezentanţii guvernului, conform documentelor apărute.

Proiectul de conservare face parte dintr-un efort mai mare a mai multor organizaţii pentru protecţia mediului şi guverne ale lumii. Prin el, se doreşte să se creeze cel mai mare spaţiu protejat al lumii, un coridor de pădure tropicală de 135 de hectare care să se întindă din munţii Anzi până la Atlantic pe o parte şi până în Amazon pe cealaltă.

Dar Bolsonaro, controversatul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei pare să obstrucţioneze în mod deliberat eforturile de a conserva regiunea, afirmând că organizaţiile non-guvernamentale şi populaţia indigenă care locuieşte în Amazon vor să submineze ţara.

Eforturile disperate ale comunităţilor indigene pentru salvarea Pădurii au atras atenţia oamenilor şi pe reţelele sociale în ultima vreme. Unul dintre clipurile video, distribuit pentru prima oară în iulie, arată o femeie de etnie Pataxo care acuză fermieri că dau foc pădurilor în regiune.

Bolsonaro a anunţat, joi, că guvernul său nu dispune de resursele necesare pentru a opri incendiile, însă multe dintre organizaţiile pentru protecţia mediului îl invinovăţesc pentru dezastru.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a descris, recent, incendiile din Pădurea Amazoniană ca fiind o „criză internaţională” şi a cerut liderilor importanţi ai lumii să vorbească despre ea la summitul G7 care va avea loc în acest weekend. „Pădurea Amazoniană, plămânul care produce 20% din oxigenul planetei noastre este în flăcări. E o criză internaţională”, a scris pe Twitter preşedintele Franţei.

Citeste tot despre: amazon, incendiu, Jair Bolsonaro, păduri, vinovat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile