Logo Realitatea.md

CCM i-a dat dreptate parțial PSRM. Decretul de înaintare repetată a Nataliei Gavrilița, neconstituțional

23 Februarie 2021, 16:24 // Actualitate

Curtea Constituțională (CCM) a admis parțial sesizarea depusă de PSRM și a constatat că Maia Sandu a încălcat Constituția atunci când a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră.

Foto Simbol

„Se admite parțial sesizarea depusă de PSRM. Se declară neconstituțional decretul emis de președintele țării din 11 februarie privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat Domnica Manole după aproape trei ore de deliberări.

Totodată, potrivit deciziei CCM „pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1 din Constituție fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări în vederea identificării unor compromisuri”.

Referitor la sesizarea socialiștilor, dacă a încălcat grav Constituția Maia Sandu, atunci când a refuzat să o propună la funcția de prim-ministră pe Mariana Durleșteanu, candidatura înaintată de noua majoritate parlamentară, CCM a declarat inadmisibilă.

Decizia Curții Constituționale de astăzi este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. 

DOC: Grigore Novac/Facebook

PSRM și-a argumentat sesizarea la Curtea Constituțională prin faptul că, Maia Sandu, ar fi încălcat atât prevederile Constituției, cât și deciziile pronunțate anterior ale Înaltei Curți, fapt ce duce la perpetuarea legislației naționale și crearea haosului.

Amintim că, Maia Sandu, la 11 februarie curent, a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, deși deja se formase o majoritate parlamentară în Legislativ și înaintase o candidatură la funcția de șef al Executivului – Mariana Durleșteanu.

Președinta țării, conform Constituției a fost obligată să înainteze candidatura propusă de către majoritatea parlamentară, însă aceasta și-a argumentat atunci decizia prin faptul că „în noua majoritate parlamentară a descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber”.

CITEȘTE ȘI:

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile