Logo Realitatea.md

S-a lăsat de „steluță” și se vrea „primarul tuturor”, dar nu renunță la carnetul de partid! Ion Ceban încalcă legea chiar la început de campanie

21 Septembrie 2019, 10:15 // Stiri

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, s-a lansat în campania electorală utilizând sloganul „Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Mai mult decât atât, acesta a renunțat la „steluța” PSRM, motivând că se vrea a fi „un primar al tuturor”. Cu toate acestea, Ceban nu renunță la carnetul de partid, iar denumirea „Chișinău” în sloganul de campanie, din câte se pare, o utilizează ilegal.

Candidatul socialist și-a prezentat vineri programul electoral, menționând că acesta este menit „să trateze 3 probleme fundamentale ale municipiului: Exodul, Economia primitivă și Dezbinarea socială”.

În cadrul evenimentului, acesta a menționat, în speță, că locuitorii Chișinăului au nevoie de primar, nu de politicieni. Voi fi primarul tuturor locuitorilor municipiului indiferent de preferințele lor politice. Problemele care trebuie tratate ne afectează pe toți egal și, ce e mai rău, amenință viitorul Chișinăului”, a spus Ceban.

Întrebat de jurnaliști despre lipsa siglei Partidului Socialiștilor pe materialele de campanie electorală, Ion Ceban a menționat că oraşul are nevoie de manager care cunoaște problemele şi știe cum să le rezolve, precum și că au fost destui politicieni în primăria Chișinău, „mirosul” lor îl simt toți locuitorii şi oaspeții Chişinăului, iar rezultatele pot fi văzute”.

„Eu voi fi primarul tuturor chişinăuenilor, indiferent de preferințele lor politice. Pe noi toți ne unesc problemele municipiului și vrem un oraș prosper. Evident. Am și voi avea necondiționat susținerea colegilor de partid. Şi noi toți vom lucra în folosul cetățenilor”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Și „primar al tuturor”, și deputat în Parlament?!

Pentru a „demonstra” într-un fel disocierea de politician, în ultima vreme, Ceban a adoptat un stil vestimentar „casual”, apărând la evenimentele de campanie nu „la cravată”, ci în sacou îmbrăcat de asupra unui maiou și în ghete de tip sport. Cu toate acestea, Ceban nu renunță la carnetul de partid și deocamdată nici măcar la statutul de deputat în Parlament.

De altfel, la ultima ședință a Parlamentului, care a avut loc vineri, deputatul socialist Ion Ceban a apărut deja „la cravată”, uzând de tribuna Parlamentului pentru o luare de cuvânt despre „construcțiile ilegale din municipiul Chișinău”, care „au înflorit ca ciupercile după ploaie” ani la rând (Vedeți AICI mai multe la acest subiect).

„Construcțiile ilegale” au fost și subiectul unei conferințe susținută miercuri de candidatul „tuturor” Ion Ceban în fața unui restaurant de la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor. În cadrul acesteia Ceban a amintit că „la sfârșitul lunii iulie, la inițiativa sa, a fost creat un grup de lucru la nivel parlamentar.

Slogan fără permisiune și simbol cu încălcarea Codului Electoral

Cât ține de sloganul de campanie a candidatului socialist, denumirea „Chișinău” aparține „cu drept” Consiliului Municipal Chișinău și poate fi utilizată doar cu acordul CMC, iar o asemenea decizie nu există.

Potrivit unui document publicat de Omega, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a refuzat solicitarea unui agent economic de a utiliza denumirea capitalei în campania electorală a candidatului PSRM la Primărie.

„Toate imaginile propuse nu pot fi acceptate pentru plasare pe mijloacele de publicitate în municipiul Chișinău”, se arată în răspunsul Direcției Arhitectură, motivul fiind că „denumirea „Chișinău” aparține cu drept doar Consiliului Municipal Chișinău și doar prin decizia acestuia poate fi folosită. O decizie în acest sens nu a fost prezentată”, se arată în document.

Astfel, toată campania vizuală a candidatului socialist, cu utilizarea sloganului „Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine” este amplasată ilegal.

Mai mult decât atât. În simbolul de campanie al candidatului socialist, reprezentând un cerc de culoare roșie cu inscripția „Chișinău”, apar și imaginile stilizate a Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, Arcului de Triumf și a Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Conform prevederilor Codului Electoral, „nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale”, precum și „se interzice combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalităţi istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizaţii internaţionale sau imaginea unor persoane oficiale străine”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile