Logo Realitatea.md

S-a protestat din nou în Capitală împotriva anulării alegerilor. Manifestanții au adoptat o rezoluție cu mai multe cerințe (VIDEO)

01 Iulie 2018, 17:25 // Actualitate

Un nou protest a fost organizat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale unde s-a manifestat împotriva declarării nule a alegerilor locale noi din Capitală.

Foto Simbol

Protestul, organizat de această dată de Comitetul de Rezistență Națională față de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, a întrunit câteva mii de oameni care au scandat lozinci împotriva anulării scrutinului din Capitală. Protestatarii, precum și vorbitorii manifestației au adresat mesaje dure atât la adresa guvernării cât și față de judecătorii și membrii Comisiei Electorale Centrale, care au declarat nule alegerile din 3 iunie.

În urma organizării protestului, participanții au adoptat o rezoluție cu trei cerințe față de guvernare:

1. Confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase.

2. Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot.

3. Demitere și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.

Comitetul de Rezistență Națională a menționat că, în cazul în care guvernarea nu va îndeplini cerințele în actuala sesiune parlamentară, comitele de rezistență vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instutițiilor capturate, etc.

De asemenea, liderul PAS, Maia Sandu, a PPDA, Andrei Năstase, și președintele PLDM, Viorel Cibotaru, vor merge mâine la Parlamentul European pentru a înmâna Rezoluția adoptată deputaților europeni.

Totodată, participanții la protest, împreună cu Comitetul a aprobat decizia ca la 26 august curent să fie organizată Adunarea generală a cetățenilor din țară și din diasporă.

O acțiune mai puțin obișnuită a organizatorilor protestului a fost publicarea în PMAN a „Listei rușinii", unde pe o pancartă au lipit pozele judecatorilor și a unilor membri CEC, care au declarat alegerile din municipiul Chisinau nule.

Amintim că, vineri, 29 iunie curent, Comisia Electorală Centrală, s-a conformat deciziei instanței de judecată și a declarat alegerile locale noi din municipiul Chișinău nule - ambele ture. 

CITEȘTE ȘI:

Alina Russu explică „pe înțelesul tuturor” de ce alegerile din Capitală au fost declarate nule (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile