Logo Realitatea.md

S-a stins din viață consilierul municipal al PSRM, regizor de teatru și maestru în artă - Iurie Harmelin

08 August 2020, 14:44 // Life

Dascălul și regizorul de teatru, maestru în artă și Cavaler al Ordinului Republicii, Iurie Harmelin, a stins astăzi din viață. În acest sens, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat un nicrolog, iar primarul general al municipiului Chișinău a venit cun un mesaj de condoleanțe ăn memoria maestrului.

Iurie Harmelin și-a închinat viața lumii artelor spectacolului, fondând în anul 1978 teatrul care avea să devină epicentrul vieții teatrale pentru tineretul vorbitor de limbă rusă din orașul Chișinău, și care la 40 de ani de la fondare a primit în titulatură și binemeritatul nume al creatorului său – Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S Ulițî Roz" Iurie Harmelin.

Iurie Harmelin a fost un regizor desăvârșit, montând peste 200 de spectacole din repertoriul culturii ruse și internaționale și insuflând tinerilor dragostea pentru Melpomene și Thalia, muzele care veghează scena vieții, a tragediei și a comediei. Maestrul Harmelin a fondat și unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de teatru de la noi – „Moldfest.rampa.ru", în cadrul căruia s-au afirmat atât tinere talente autohtone cât și viitoare stele ale scenelor din zeci de alte state ale lumii.

Pentru merituoasa sa activitate didactică, Iurie Harmelin a primit Ordinul „Gloria Muncii", iar pentru rolul jucat în cultivarea artelor a devenit în anul 2014 cetățean de onoare al Chișinăului.

Sutele de discipoli fideli și miile de spectatori care i-au admirat talentul în frumosul teatru din Valea Trandafirilor îi vor duce mai departe opera, iar amprenta lui Iurie Harmelin asupra culturii Chișinăului din ultimele patru decenii va fi înveșnicită în cartea de onoare a capitalei țării.

„Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea teatrului, și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul, Dascălul și Regizorul Iurie Harmelin. Dumnezeu să îl odihnească în pace,Zbor lin maestre!”, se arată în nicrologul Ministerului.

Și primarul Capitalei, Ion Ceban, a venit cu un mesaj de condoleanță față de Iurie Harmelin.

„Cu un mare regret am primit vestea că s-a stins din viață prietenul, colegul, Omul talentat, Fondatorul teatrului dramatic „De pe strada Trandafirilor”, Maestrul Iurie Harmelin. Timp de 40 de ani, pe scena teatrului au fost organizate peste 200 de spectacole bazate pe lucrări din literatura rusă și mondială. Fiind consilier municipal a dat dovadă de profesionism și dedicație în munca sa. La ultima ședință a CMC, în care a participat, au fost votate decizii importante pentru Capitală, printre care și decizia de a fi realizat Planul Urbanistic General al municipiului. Iubea viața, iubea munca, iubea frumosul! Dumnezeu să vă odihnească Maestre! Sincere condoleanțe familiei și celor apropiați”, se arată în mesajului lui Ion Ceban.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile