Logo Realitatea.md

S-a deschis, dar n-are de lucru! Biroul Băncii Europene de Investiții la Chișinău, lansat acum 1.5 ani, nu are nici măcar sediu

13 Aprilie 2016, 12:29 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Deși autoritățile din Republica Moldova, dar și cele din UE au anunțat la 27 octombrie 2014 că Banca Europeană de Investiții (BEI) și-a deschis un birou la Chișinău, până în prezent instituția nu activează, nu are sediu, șef și angajați. Realitatea.md a încercat să afle de la autorităție centrale din țara noastră, dar și din Luxemburg, care este motivul că reprezentanța BEI la Chișinău nu lucrează.

Foto: italy24.ilsole24ore.com

La sfârșitul anului 2014, Banca Europeană de Investiții anunța cu mare fast deschidea unui birou la Chișinău, fiind cea de-a doua reprezentanță deschisă în țările Parteneriatului Estic, prima fiind la Kiev. Vicepreședinte al BEI, Wilhlem Molterer, împreună cu fostul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă și șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, au inaugurat deschiderea oficială a biroului BEI la Chișinău și au prezentat avantajele acestei colaborări pentru viitorul european al țării.

Realitatea.md a încerat să afle detalii, de ce în prezent nu activează această instituție în țara noastră. Consultantul principal al Direcției coordonarea politicilor din cadrul Guvernului Republicii Moldova Olga Stoler, ne-a declarat că deocamdată BEI nu are un sediu în Chișinău, iar reprezentanții oficiali urma să identifice unul. „Nu cunoaștem când va accelera procesul de căutare a unui sediu. Anterior, era anunțată o variantă a sediului BEI în Centrul Internaţional de Business „SkyTower”, lângă oficiul BERD, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens”, a explicat Stoler.

Ulterior, am solicitat un răspuns de la oficiul central al BEI din Luxemburg, pentru a ne spune când vor începe activitatea în Moldova. „Pentru moment, oficiul Grupul BEI din Chișinău este temporar fără echipă. Un nou șef al Biroului Grupului BEI în Moldova va fi numit în curând”, a precizat Dušan Ondrejička, șeful Serviciului de presă al BEI, pentru Realitate.md.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este un institut de finanțare al Uniunii Europene. BEI, ai cărui acționari sunt cele 27 de state membre ale UE, este condusă de Consiliul Guvernatorilor, alcătuit din cei 27 de miniștri de finanțe. BEI are personalitate juridică și autonomie financiară, având rolul de a prelua finanțarea pe termen lung a unor proiecte concrete, a căror viabilitate economică tehnică, ecologică și financiară este garantată.

Potrivit datelor Cancelariei de Stat, în perioada 2009-2014, BEI a acordat credite Republicii Moldova în valoare de 383,8 milioane de euro.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile