Logo Realitatea.md

S-au făcut auziți. Antrenorii care au pregătit sportivi medaliați vor primi îndemnizații viagere

30 Noiembrie 2018, 18:17 // Societate

Antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice sau Paralimpice, la campionatele mondiale sau europene de seniori vor beneficia de o îndemnizaţie viageră. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul de completare a Legii cu privire la cultura fizică și sport, în lectură finală. Inițiativa legislativă aparține deputaților Nicolae Juravschi și Andrian Candu.

Foto: eskape.ro

Plata indemnizaţiei viagere se va efectua lunar, în funcţie de nivelul performanţei sportivilor antrenaţi. La stabilirea cuantumului indemnizaţiei viagere vor fi utilizate datele privind salariul mediu pe economie, comunicat de Biroul Naţional de Statistică, pentru luna anterioară celei în care se va face plata drepturilor.

Astfel, se propune un salariu mediu pe economie pentru prima medalie de aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice, 0.9 din salariu mediu – pentru prima medalie de argint obţinută la Jocurile Olimpice și Paralimpice, 0.8 – pentru prima medalie de bronz obţinută la Jocurile Olimpice și Paralimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale, 0,7 – pentru prima medalie de argint obţinută la campionatele mondiale și 0,6 – pentru prima medalie de bronz obţinută la campionatele mondiale sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene.

Vor avea dreptul la o indemnizaţie viageră antrenorii, cetăţeni şi rezidenţi ai Republicii Moldova, care au pregătit sportivi medaliaţi la probele individuale sau pe echipe la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale ori deţinător al titlului de campion european de seniori. Aceștia vor beneficia de indemnizație dacă au împlinit vârsta legală de pensionare și au un stagiu de activitate în calitate de antrenor de cel puţin 20 de ani. Noile reglementări se referă inclusiv la persoanele care au activat în calitate de antrenori ai echipelor sportive ale fostei URSS.

 Antrenorii care întrunesc toate condiţiile vor depune pentru confirmare o cerere la autoritatea centrală de specialitate. Nu vor fi electivi antrenorii, sportivii cărora au sancţiuni nestinse pentru încălcarea legislaţiei antidoping. Pentru antrenorii, sportivii cărora cumulează titlul de campion olimpic cu titlul de campion mondial sau titlul de campion mondial cu titlul de campion european indemnizaţia viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea acordată pentru performanţa inferioară la nivelul de 50%.  

 Modificările vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile