Logo Realitatea.md

Șah și mat de la Dodon pentru ceilalți candidați? CEC interzice partidelor să folosească banii acumulați până acum pe conturi, după 1 octombrie (DOC/VIDEO)

16 Septembrie 2020, 11:22 // Stiri

Candidații la alegerile prezidențiale, înaintați de partidele politice nu vor putea beneficia de resursele financiare acumulate până acum pe conturile formațiunilor. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a remis ieri-seară o circulară către poate partidele politice antrenate în scrutinul prezidențial. Astăzi, lidera PAS, Maia Sandu, candidată la alegerile prezidențiale a venit cu o reacție la această decizie, acuzând Comisia că „face jocul lui Dodon, întrucât acesta s-a înregistrat la prezidențiale – „candidat din partea poporului” și nu a partidului pe socialiștilor.

Foto Simbol

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că „a rămas mască” atunci când a văzut circulara remisă de CEC, mai ales că tot Comisia a decis să transfere bani partidelor politice pentru rezultatele obținute la alegerile prezidențiale din 2016. Maia Sandu este de părerea la CEC s-a constituit o „majoritate socialistă”, care ar face „jocul lui Igor Dodon”, prin intermediul secretarului Comisiei, Maxim Lebedinschi, care a fost și consilierul lui Dodon.

„Am primit ieri o scrisoare de la CEC care m-a lăsat mască. De mai multe ori am vorbit despre importanța finanțării transparente a partidelor politice. Astfel, în ultimele două luni 316 cetățeni au făcut donații pentru PAS. Strângem bănuț cu bănuț pentru ca să ajungem la mai mulți oameni în această campanie. Toate bune și frumoase până aici... Bang, ieri vine scrisoarea de la CEC, semnată de Maxim Lebedinschi. În această scrisoare se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și că bănuții adunați pe contul partidului nu pot fi folosiți în campanie. Astfel, urmează ca de la 1 octombrie, odată cu începerea campaniei electorale, să fie colectați bani. Reese că strângem bani până la 27 octombrie și ne rămâne o zi pentru ca să distribuim pliantele”, a spus Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Maia Sandu mai susține că CEC ar pune impedimente pentru a avea loc o financare corectă și legală a campaniei electorale, doarece prin circulara emisă de CEC li se interzice candidaților la prezidențiale să folosească resursele financiare colectate până la data de 1 octombrie, de când urmează să înceapă propriu-zisa campanie. „Ce este asta? O prostie a Comisiei Electorale Centrale? Nu, noi credem că asta este o decizie abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, încropită decurând de socialistul Maxim Lebedinschi – secretarul Comisiei. Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon și toată echipa lui”, mai spune Maia Sandu.

În acest context, Maia Sandu îl îndeamnă pe Igor Dodon „să se lase de făcut prostii”, căci „șmecheri ca el a mai văzut și știe cum să-i găsească ac de cojoc”.

Potrivit juristului PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, CEC face trimitere la un articol din Codul electoral, conform căruia, partidele politice nu apar în definiția concurentului electoral pentru scrutinul prezidențial, definiția dată fiind din 2016. Însă, între timp, Litvinenco spune că s-au făcut modificări în legislație, prin care s-a spus contrariul.

Declarațiile liderei PAS, Maia Sandu, ale lui Sergiu Litvinenco în întregime, dar și circulara emisă de CEC le puteți vedea mai jos.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile