Logo Realitatea.md

Sala cu Orgă va oferi patru mărțișoare muzicale

23 Februarie 2021, 11:31 // Actualitate

Sala cu Orgă întâmpină primăvara prezentând patru concerte dătătoare de speranață, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ajuns la cea de-a 55-a ediție.

 

În 2021, întreaga comunitate muzicală îl celebrează pe Astor Piazzolla, marcând 100 de ani de  la nașterea celebrului compozitor și bandoneonist argentinian. Pe data de 2 martie, Sala cu Orgă aduce un omagiu creatorului „noului tango” („Tango Nuevo”), prezentând concertul „Centenarul Astor Piazzolla”. Spectacolul va fi susținut de  Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe reputatul bandoneonist spaniol, originar din Uruguay, Enrique Telleria.  În program: pagini alese din componistica lui Piazzolla, precum și creații semnate de S. Barber și J. Turina. La inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, acest concert este dedicat medicilor și lucrătorilor medicali, și consitutie un mesaj de recunoștință, apreciere și susținere în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire. 

Joi, 4 martie, festivalul va continua cu un recital de chitară, oferit de remarcabilul chitarist rus, Dimitri Illarionov, o prezență mult apreciată și așteptată de publicul meloman de la noi. Muzicianul va prezenta programul „Trei veacuri de chitară”, alcătuit din lucrări compuse de  J.S.Bach, A.Tansman, F.Tarrega P.Pettoletti, I.Smirnov,  K.Vassiliev,  D. Illarionov.

Niciun festival dela Salacu Orgă nu poate fi conceput fără un recital de orgă. De această dată, oaspetele „Mărțișor”-ului vine din Ucraina. Pe 7 martie, organista Veronica Struk va cânta un recital solo, iar împreună cu Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, va interpreta Missa Brevis pentru soliști, cor și orgă de Zoltan Kodaly, în primă audițiela Chișinău.

Festivalul se va încheia în data de 10 marite, cu un Concert de muzică barocă, susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, iar în calitate de solist vocal va evolua baritonul moldovean Andrei Jilihovschi, aritst care a reușit să-și construiască o carieră internațională de admirat. În program va răsuna una din cele mai profunde și înălțătoare cantate, „Ich habe genug”, BWV 82, precum și lucrări de G.F.Handel, A. Stradella, Ch.W. Gluck și A. Corelli.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile