Logo Realitatea.md

Sancțiuni mai dure pentru vandalizarea mormintelor și a monumentelor, după cazul vandalizării unor morminte în Cimitirul Evreiesc

05 Noiembrie 2020, 18:30 // Societate

Autoritățile impun sancțiuni mai dure, chiar și sub formă de închisoare, pentru vandalizările de morminte, monumente, localuri venerate de către persoane aparținând diferitor culte sau pentru atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a codurilor Contravențional și Penal, aprobat de Guvern ca urmare a actelor de vandalism care au avut loc recent în Cimitirul Evreiesc din Chișinău, transmite IPN. Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.

foto: mecc.gov.md

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, care a prezentat proiectul a declarat că acesta reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova și a autorităților sale de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său. „Sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu reprezintă o piedică considerabilă, care ar descuraja comiterea unor asemenea fapte în viitor, motiv pentru care se propune o agravare a răspunderii survenite pentru comiterea unor fapte care manifestă intoleranța religioasă și lipsa de respect față de sentimentele persoanelor atașate de valorile religioase”, a notat ministrul.

Potrivit proiectului, amenda va crește de la 18 până la 36 de unități convenționale. Adițional, în Codului Penal, se propune o agravare a regimului sancționator, prin mărirea limitelor sancțiunilor amenzii și a închisorii. Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument funerar sau de for public, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 750 la 950 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeași faptă comisă de mai multe persoane, din ură socială sau cu cauzarea de daune în proporții mari, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 1.050 la 1.250 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de la unu la patru ani.

Puțin înaintea ședinței Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a condamnat vehement, prin intermediul unui comunicat de presă, actele de vandalism care au avut loc în Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Potrivit MAEIE, distrugerea monumentelor funerare reprezintă un atac barbar nu doar la memoria evreilor din Republica Moldova, dar și o provocare la adresa întregii societății moldovenești.

Tot prin intermediul unui comunicat de presă, și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a condamnat actele de vandalizare și profanare a celor 82 de morminte din Cimitirul Evreiesc, str. Milano 1, care se află în gestiunea Muzeului de istorie a evreilor din Republica Moldova, produse în data de 28 octombrie, 30 octombrie și 1 noiembrie și a anunțat că a dispus instalarea camerelor de supraveghere pe teritoriul cimitirului, pentru asigurarea securității teritoriului acestuia. 

Pe acest caz Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a făptașilor, care au comis această infracțiune.

Cimitirul evreiesc din Chișinău reprezintă un monument cu valoare istorică de categorie națională, înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat cu nr. 189 „Cimitir cu complex de monumente”.

Citeste tot despre: Cimitirul Evreiesc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile