Logo Realitatea.md

Sandu: Așteptăm efectul legii, după care voi veni cu lista. Nu se va limita la cei care au participat

06 Noiembrie 2019, 16:14 // Actualitate

După ședința Guvernului din 6 noiembrie 2019, Maia Sandu a decralat în fața presei că în nu are lista potențialilor candidați la funcția de procuror general pe care ar înainta-o către CSP. Prim-ministra așteaptă „efetul legii”, dar nu a fost clar la ce efecte se referă anume.

„Nu am această listă. Astăzi am venit cu legea care urmează să treacă prin procedurile prevăzute și în funcție de finalitatea acestui exercițiu voi veni și cu o listă. Vreau să fie foarte clar că eu, oamenii care ne sprijină, membrii acestui Guvern își doresc ca în această listă la CSP să ajungă oameni onești, să nu avem dubii în raport cu integritatea acestor oameni, pentru că acest exercițiu este pe responsabilitatea politică a noastră. Eu am mers din sat în sat și le-am promis oamenilor justiție și respectiv trebuie să-mi asum această răspundere. De aici vine această inițiativă care sper să ajungă la final”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a mai spus că nu știe când va fi elaborată această listă, dar acest lucru nu se va întâmpla într-o săptămână.

„Nu pot să vă spun, așteptăm să-și facă efectul acestă lege. Să vedem ce va urma și după aceea o să reluăm procesul de identificare a candidaților. Nu e un lucru care se va întâmpla într-o săptămână”, a spus Maia Sandu.

Oficiala a mai declarat că va ține cont de ceea ce s-a întâmplat în cadrul concursului precedent, de dosarele prezentate și interviurile făcute, dar lista nu se va limita doar la candidații care deja au participat la concurs.

S-ar putea să aibă loc două moțiuni pe două subiecte diferite. Totodată, șefa Executivului și-a asumat riscul.

„Sunt doi nemulțumiți astăzi în raport cu activitatea Guvernului. Este domnul Candu și domnul Dodon. Și noi suntem gata să mergem la Parlament cât de curând posibil, la dezbaterea moțiunii, acolo unde pot adresa întrebări tuturor membrilor Guvernului, să obțină răspunsuri și să i deciziile pe care le consideră ei corecte.

A doua moțiune va avea loc dacă nu va trece prima. Este un pas riscant dar noi suntem aici pentru a curăța statul. Fără asta nu reușim să facem altceva. Suntem gata să ne asumăm cele mai mari riscuri și să plătim cele mai mari prețuri”, a conchis Maia Sandu.

Guvernul Sandu poate să pice din două motive:

  • în cazul în care deputații vor susține moțiunea de cenzură propusă de PDM pentru neîndeplinirea anumitor atribuții ale miniștrilor;
  • în cazul în care va fi depusă o nouă moțiune de cenzură în termen de trei zile și susținută de majoritatea deputaților pentru modificările propuse în legea procuraturii.

Anterior Igor Dodon spunea că socialiștii nu vor susține moțiunea de cenzură pe care a înaintat-o în Parlament fracțiunea Partidului Democrat.

La același subiect:

Guvernul Sandu poate fi demis până sâmbătă! Ce se întâmplă după angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe Legea Procuraturii

Legea Procuraturii: Se propune ca prim-ministrul să înainteze lista cu candidați către CSP

(VIDEO) Stamate a anulat lista candidaților preselectați la PG: „Evaluarea a fost trucată”

Pe cine bănuiește Stamate: Botezatu sau Bobu? „La reevaluare, s-a decis că lista candidaților preselectați rămâne intactă”

ULTIMA ORĂ! PSRM cere demisia de onoare a ministrei Justiției Olesea Stamate

Reacția PSRM la inițiativa Maiei Sandu: Credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile