Logo Realitatea.md

Săptămâna Globală a Antreprenoriatului. Producătorii din Moldova care au reușit să-și extindă afacerea, cu suportul USAID

14 Noiembrie 2018, 11:29 // Economie

În săptămâna Globală a Antreprenorialului (Global Entrepreneurship Week - GEW), marcată în 160 de state, USAID Moldova celebrează inițiativele autohtone pe care a reușit să le integreze în ecosistemul antreprenorial global. De-a lungul anilor, mai mult de 70 de branduri locale au apărut sau au fost modernizate pentru a se conforma tendințelor occidentale. 

Foto: USAID Moldova

Pe parcursul a peste un deceniu de asistență a partenerilor strategici, ponderea serviciilor cu valoarea adăugată scăzută – servicii de croit-cusut, a scăzut de la 95% până la mai puțin de 80% în favoarea fabricării articolelor cu valoare adăugată înaltă sub marcă privată sau marcă proprie.

Compania „Maicom” a început de la o afacere mică, în care soții Angela și Victor Maican produceau maiouri, tricouri și pijamale, după care au adăugat articole de vestimentație pentru sport și agrement. Astăzi, fabrica de confecții angajează peste 150 persoane, dintre care cca. 90% sunt femei. „Maicom” este membră a Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS) și face parte din platforma producătorilor locali DININIMĂ, cu o rețea de distribuție locală formată din 50 de magazine. Recent a început să exporte și în UE (România).

 „Cred ca cel mai important pentru un antreprenor este să găsească susținere pe tot ciclul afacerii. De exemplu noi, acum 9 ani, am pornit de la un mic atelier, iar termenii de merchandising, rebranding, tehnologii ce asigură productivitate înaltă erau absolut noi. Proiectul de Competitivitate ne-a oferit susținere anume unde aveam nevoie, prin acces la informație, mentorat, know-how și inclusiv grant pentru echipament.  Am devenit mai siguri pe noi după ce am participat la expoziția „TechProcess” în Frankfurt, Germania, unde am avut posibilitatea să alegem utilaje pentru creșterea și eficientizarea productivității. Am reușit să îmbunătățim calitatea croielilor, resimțită de consumatorii locali și Europeni, după ce am primit grantul pentru mașina de croit tricotaj, care era foarte necesară. Acum exportăm produsele noastre în Uniunea Europeană, România”, a spus Victor Maican, director „Maicom”.

Prune moldovenești certificate internațional, procurate de europeni

Un alt proiect susținut de USAID, Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor acestei țări. Proiectul susține sectoarele de producere a merelor, strugurilor de masă, fructelor sâmburoase, legumelor cultivate în seră și câmp deschis, pomușoarelor și mierii. Suportul poporului american are ca obiectiv să transforme sectorul agricol într-un catalizator de creştere economică şi de dezvoltare.

Suportul oferit de către echipa USAID, în cadrul acestui proiect, a ajutat mai mulți fermieri să implementeze standardele GlobalG.A.P. Astăzi în RM activează peste 20 producători agricoli, certificați internațional, ceea ce le permite să-și vândă marfa pe platformele de achiziții internaționale specializate. Mai nou, începând cu acest an, proiectul USAID a ajutat doi producători agricoli să obțină pentru prima dată în Republica Moldova certificate GlobalG.A.P GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a gospodăriilor agricole.

„Ionex Trans” SRL este o companie de familie, situată în satul Costești, Ialoveni. Compania a fost lansată în 2001 de către Gheorghe Ionaș, iar ulterior, fiul său, Ion, a preluat conducerea. Aceasta produce prune, cireșe și struguri de masă. Principala piață de desfacere a companiei „Ionex Trans” până în prezent a fost piața de est. Odată cu certificarea internațională GlobalG.A.P., compania a început să exporte prune către România, Polonia și Germania.

„De când a fost înființată compania, noi am fost orientați spre piețele CSI. Anul acesta, cu susținerea proiectului APM, am reușit să implementez standardele de siguranță și calitate GlobalG.A.P. și GRASP, ce vizează atestarea standardelor de muncă, adică certifică responsabilitatea angajatorului față de angajați. Datorită acestor certificări, În anul curent, marea parte a prunelor au fost exportate în UE, și doar două camioane de prune au fost exportate în Rusia. Datorită certificării GlobalG.A.P. în acest an am pătruns pe piața Germaniei. Aplicarea standardelor internaționale confirmă siguranța și calitatea produselor, permit să-mi diversific piața de desfacere și să obțin un profit mai mare. Sunt mândru că acum, când deschid site-ul GlobalG.A.P., găsesc denumirea companiei noastre. Această certificare a fost posibilă și datorită faptului că suntem membri a Asociației Moldova Fruct, ceea ce ne oferă acces la traininguri, asistență tehnică, participarea la expoziții internaționale organizate cu susținerea  APM”, a menționat Ion Ionaș, director „Ionex Trans”.

Este de menționat faptul că produsele agricole constituie 64% din exporturile Republicii Moldova, cu o pondere de 20% în produsul intern brut. Anul acesta au fost exportate circa 10.000 de tone de fructe certificate GlobalG.A.P. cu o valoare de 6 milioane de dolari. De asemenea, exportul către piețele Uniunii Europene a produselor agricole în anul curent a crescut cu 251%. APM ajută producătorii agricoli să-și sporească siguranța și calitatea produselor, să adopte soiuri noi, să asigure fiabilitatea livrărilor şi siguranţa alimentară.

USAID  participă activ la implementarea  proiectelor de dezvoltare durabilă a țării noastre, accentul fiind pus pe programele care au un impact direct asupra vieții cetățenilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile