Logo Realitatea.md

Satele moldovenești ”înfloresc” pe banii europeni: Au fost îmbunătățite și modernizate serviciile publice și de salubrizare (Foto)

21 August 2016, 07:10 // Economie

Orașul Edineț și comuna Larga din raionul Briceni au investit în proiecte de dezvoltare economică pentru a oferi locuitorilor un viitor mai bun. În aceste localități au fost îmbunătățite serviciile publice pentru comercializarea producției agricole regionale, creat și conectat la infrastructură primul Parc Industrial de tip greenfield din Moldova, lansat taxiul social și modernizat serviciul de salubrizare.

Foto: viitorul.org

Gospodarii din comuna Larga și din satele învecinate au acum un spațiu sanitar pentru a-și comercializa producția – piața comunală amenajată cu un pavilion destinat comercializării producției de origine animalieră. Pavilionul este dotat cu toate echipamentele necesare pentru asigurarea condițiilor de igienă sanitară pentru vânzarea producției animaliere. În cadrul pavilionului mai activează și laboratorul sanitar-veterinar care verifică calitatea produselor, oferindu-le astfel cumpărătorilor niște produse sănătoase. Prin urmare, numărul comercianților s-a dublat, iar cetățeni sunt siguri de calitatea bună a produselor comercializate.

Construcția pavilionului pentru comercializarea producției animaliere în piața centrală din comuna Larga a fost posibilă cu suportul PNUD Moldova și a administrației locale, bugetul total fiind de 366 mii lei.

Primul taxi social din Moldova circulă zilnic pe străzile din orașul Edineț. De serviciile taxiului social pot beneficia persoanele cu dizabilități și deficiențe locomotorii din orașul Edineț, satele Alexăndreni și Gordineștii Noi. Serviciul este gratuit și poate fi utilizat nu mai des, decât o dată la trei zile. Beneficiarii apelează la taxiul social când vor să ajungă la instituțiile publice: spital, farmacie, policlinică, Direcția asistență socială, Oficiul Cadastral etc.

Inițiativa a fost lansată de primăria orașului la 1 ianuarie 2015 și toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul local. Pe parcursul anului 2015, prin intermediul taxiul social au fost deplasate 987 de persoane.Tot în orașul Edineț au fost implementate mai multe proiecte durabile – crearea Parcului industrial, organizarea eficientă a serviciului de salubrizare, asigurarea I.M. „Apă Canal Edineț” cu utilaj specializat, Novateca sau amenajarea terenurilor de joacă în ogrăzile blocurilor de locuit.

Deși acum trei ani în oraș a fost creat primul Parc Industrial pe teren greenfield din Moldova, acesta nu avea toate condițiile pentru funcționare. Astfel, în anul 2014, cu suportul Fondului național pentru dezvoltare regională, această problemă a fost rezolvată – Parcul Industrial a fost conectat la rețelele de utilități – căi de acces auto, apă potabilă, canalizare, energie electrică și alimentare cu gaze naturale.

Parcul Industrial din orașul Edineț a fost creat în 2013 și are o suprafață totală de 17,9 ha. În ultimii ani au fost investiți peste 193 de mln. de lei în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. În prezent, în cadrul parcului activează trei rezidenți în domeniul industriei ușoare, agroalimentare, a mobilei și electrotehnice.Pentru activitatea eficientă a serviciului de salubrizare și menținerea curățeniei din orașul Edineț, USAID a donat orașului 1500 de tomberoane din plastic cu volumul de 120 de litri, care sunt amplasate în 200 de gospodării din sectorul caselor individuale de locuit.

Donația USAID a fost în valoare de 544 de mii de lei. Tot agenția americană i-a oferit orașului Edineț două autospeciale de vidanjare, care sunt utilizate în avarii, reparații și alte lucrări ale I.M „Apă-Canal” Edineț. Autospecialele deservesc toate localitățile din raion, în special instituțiile bugetare, iar perioada de intervenție la avarii s-a redus de la 1-3 zile la 1-3 ore.

Zece ogrăzi din orașul Edineț au devenit mai colorate după ce aici au fost create terenuri de joacă pentru copii. Beneficiarii direcți sunt aproape o mie de copii și părinții acestora din blocurile locative unde a fost implementat proiectul. Pentru amenajarea  terenurilor de joacă, primăria a alocat 134 mii lei.

Comuna Larga și orașul Edineț fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile