Logo Realitatea.md

Scandal! Ministrul de Externe declară că „factologic” armata rusă a intervenit pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”

06 Februarie 2020, 13:36 // Politica

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a făcut o declarație pentru presă care stârnește scandal printre istorici pe subiectul războiului de pe Nistru din 1992. El a spus că „factologic, armata Federației Ruse a fost dislocată în estul Republicii Moldova pentru a interveni în forță și a opri vărsările de sânge”.

Foto simbol

Oficialul a fost întrebat cum califică Războiul de pe Nistru - drept un război civil, așa cum consideră și declară președintele prorus Igor Dodon în presa rusă, sau o agresiune militară cu implicarea autorităților ruse?

La această întrebare, Aureliu Ciocoi a răspuns că Războiul de pe Nistru a fost un conflict armat cu pierderi umane: „Foarte bine cunoaștem cine a declanșat acest conflict armat - de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”.

Cât despre așa-zisul aport al Rusiei, ministrul s-a arătat mai întâi nedumerit: „Ce aveți dvs. în vedere?”, după care a continuat cu următoarea explicație: „factologic, armata a 14-a a Federației Ruse, dislocată la acel moment în estul Republicii Moldova, a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge”.

„Vreți să intrăm în dezbateri istorice? Deja că au fost înregistrate semnale că separatiștii au fost probabil aprovizionați cu armament din depozitele armatei a 14-a este un alt punct de discuție... Acum, nu mai este vorba de o armată în contigent enorm, ci de un grup operativ al trupelor ruse care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat Aureliu Ciocoi, fără să se lase să se înțeleagă ce poziție are pe acel „alt punct de discuție”.

Întrebat dacă discută despre retragerea chiar și a acelui grup operativ al trupelor ruse de pe teritoriul nostru, ministrul a asigurat că subiectul este pe agenda dialogului bilateral cu Rusia și alți parteneri de dezvoltare.

Amintim că, anterior, fostul ministru de Externe Nicu Popescu a declarat că războiul de pe Nistru a fost unul civil, însă mai târziu și-a cerut scuze pe gafă. Conflictul armat din Transnistria mai este numit în cărțile de istorie și unul moldo-rus. Acum, nu mai este unul militar, dar politic cu siguranță - între Republica Moldova și regiunea transnistreană. Totul a începul în 1990, după proclamarea independenței a așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene. Doi ani mai târziu, a avut loc intervenția militară în forță cu pierderi umane.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)