Logo Realitatea.md

Scandal! Protest împotriva companiei Darwin.md pentru „zilele alea”

19 Noiembrie 2020, 10:30 // Societate

Compania Darwin.md a lansat spoturi publicitare cu ocazia perioadei de reduceri de Black Friday la diverse produse, doar că modul în care și-au promovat oferta a stârnit scandal în societate. Activiști civici au raportat că publicitatea „zilele alea”, care ne duc la ideea de menstruație, întruchipează sexismul. Mai mult, pe panoul de la ieșirea unei filiale au fost lipite absorbante în semn de protest.

Activista Constanța Dohotaru a fost autoarea protestului. „În țara în care multe femei și fete nu au acces la produse igienice pe timp de menstruație (absorbant, tampon, cupă), cei de la această companie fac reclamă Sexistă în care obiectifică corpul femeii. Menstruația DOARE și e NECONFORTABILĂ! Iar voi trebuie să vă cereți scuze public față de noi! De fapt am ieșit să-mi iau o lampă, dar o voi cumpăra de la concurenții voștri. Pa!”, a spus aceasta.

Experta Alina Andronache, membră a Platformei Egalitate de Gen, a explicat ce puncte au încălcat, conform legislației, marketologii de la Darwin.md. „Dragă companie Darwin.md, conform legii, are caracter sexist publicitatea care:

* reprezintă o femeie sau un bărbat ca obiect sexual în situații cu caracter umilitor, abuziv, violent și afectează demnitatea umană;
* promovează stereotipurile sexiste în scopul discriminării, susținând percepția tradițională a femeii ca fiind o ființă slabă, vulnerabilă și dependentă, cu o poziție socială inferioară.
Vă rog mult să ștergeți această imagine!!!”, a scris experta pe Facebook.
 
Scandalul însă a evoluat, pentru că administrația a publicat pe conturile sale de pe diverse platforme, cum ar fi YouTube, două spoturi publicitare la fel cu caracter sexist. Și-a mai promovat oferta prin billboard-uri, la radio și la TV.
 
De aceea, pe lângă faptul că și-au propus să raporteze publicitatea, unii internauți se vor adresa la Consiliul pentru egalitate cu plângeri. „Cu regret multe companii intenționat elaborează publicitate sexistă pentru audiența în urma discuțiilor aprinse. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm, la maxim raportat pe FB și la Consiliul! Sunt de acord că bar trebui înăsprita legislația!”.

Administrația companiei Darwin.md nu a vrut să comenteze pentru colegii noștri din presă. Realitatea.md a decis să publice acest articol, în contextul în care societatea vorbește despre un fenomen grav, cu solicitarea reacției ulterior. 
 
Este de menționat că niciuna din imaginile sau spoturile video nu au fost șterse.
Citeste tot despre: Darwin, publicitate sexistă, scandal
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 0.7141%
USD USD 17.2805 0.0747%
RUB RUB 0.2304 1.0970%
RON RON 4.3003 0.6813%
UAH UAH 0.6101 0.4280%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile