Logo Realitatea.md

SCANDAL în România! Teza de doctor a șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi PLAGIATĂ! Autodenunțul, depus la Parchetul General de deputatul Sebastian Ghiţă

27 Septembrie 2016, 22:06 // În lume

Un nou scandal în România legat de plagiat în teza de doctorat. De această dată este vorba despre teza șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Azi, deputatul român Sebastian Ghiţă a mers la Parchetul General și a depus un autodenunț în acest sens. Potrivit, Româniatv.netdeputatul susţine că are probe care dovedesc că teza de doctorat a procuroarei şef a DNA este un plagiat.

Foto: Laurei Codruţa Kovesi, sursa: jurnalul.ro

„În cursul anului 2012, am participat în mod direct la redactarea în fals, fără respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiză întocmit de Comisia Tehnică a Consiliului Național de Etică în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruță Kovesi”, notează Ghiță în autodenunț.

„Dețin date și dovezi care demonstrează că această comisie nu s-a întâlnit niciodată, iar redactarea în fals a raportului s-a facut cu implicarea unor înalți demnitari ai statului și cu știinta Laurei Codruța Kovesi.

Declar că voi pune la dispoziția procurorului desemnat de către dumneavoastră toate datele, documentele și informațiile care să ateste modul în care s-a acționat pentru ascunderea adevărului privind plagiatul din cadrul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi”, declară Sebastian Ghiță, potrivit sursei citate. 

Sursa: Româniatv.net

Mai mult, acesta susține că mai mulți demnitari ai statului român ar fi fost implicați în schemă, însă nu a divulgat vreun nume: „Pentru a proteja acele persoane, nu vreau să dau numele acum. Sunt convins că vor fi chemați ca martori. Mâine pot fi și arestatț sau agresați. Nu știu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care știu aceste lucruri. Au fost multe persoane implicate și acea comisie tehnică nu s-a întrunit niciodată", a mai adaugat deputatul Ghiță.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, susține că știa despre faptul că raportul Comisiei de Expertiză privind acuzaţiile de plagiat legate de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost falsificat: „În 2016, dna Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări. Sunt constrâns de riscul că respectivul demnitar să spună nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi", a declarat Băsescu, potrivit România TV.

Ulterior, șefa DNA,  Laura Codruța Kovesi a venit cu o reacție la învinuirile aduse de Sebastian Ghiță: „Cu referire la teza de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal", țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susținut de la prima apariție, încă din anul 2012, în spațiul public a afirmațiilor denigratoare de acest tip.

Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților", a comentat Laura Codruţa Kovesi, potrivit aceleiași surse.

Scandalul a fost cometat și de către actualul președinte al României, Klaus Iohannis, acesta consideră că demersul deputatului Sebastian Ghiţă este "unul de campanie electorală": „Cei însărcinaţi cu aceste chestiuni să îşi facă treaba. Sunt alţii plătiţi de statul român să verifice aceste lucruri. Atunci când vom avea o concluzie, putem să comentăm. Înainte, sunt doar discuţii", a declarat Klaus Iohannis, citat de România TV.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile