Logo Realitatea.md

SCANDAL între CFM și un grup de locatari dintr-un bloc care aparține întreprinderii! Aceștia acuză conducerea de ATAC RAIDER pentru că nu le permite să privatizeze locuințele (DOC)

30 Noiembrie 2016, 16:04 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Un grup de locatari dintr-un bloc care aparține întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) de pe strada Tiraspol, 11a din capitală, acuză conducerea CFM de atac raider pe motiv că nu le permite să privatizeze locuințele. Mai mult ca atât, juristul care le reprezintă interesele locatarilor din cămin afirmă că directorul general al CFM, Iurie Topala, acel care trebuie să-şi dea acordul la privatizare, are un scop meschin „de a pune mâna pe terenul pe care e construit acest bloc”. La rândul său, conducerea CFM susține că acest bloc nu poate fi privatizat.

Foto: grabovskifulga.files.wordpress.com

Jurista Fulga Grabovscki a declarat pentru Realitatea.md că în acest cămin locuiesc muncitorii de la CFM cărora le-au fost acordate locuinţe, împreună cu familiile, ca în tot spaţiul sovietic. Atunci când au decis să-și privatizeze locuințele, odată cu intrarea în vigoare a Legii privatizării, procesul s-a dovedit a fi unul anevoios.

„Acești oameni se zbat de două decenii ca statul să le permită să-şi înregistreze drepturile, însă degeaba. Şi nu cred că la mijloc este doar o lipsă de interes, ci, din contra, un interes prea mare. Acum suntem în proces de judecată cu CFM”, spune jurista. 

Potrivit ei, organul abilitat cu privatizarea este Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Procedura prevăzută de lege este una foarte simplă: persoana interesată de privatizarea locuinţei sale se adresează organului abilitat cu cerere, prezintă toate actele necesare (bonuri de repartiţie, buletin, carnet de muncă, etc.) şi, timp de două luni cel mult, CMC este obligat să adopte decizia de privatizare. Însă în realitate, s-au mai inventat careva condiţii obligatorii, care adesea sunt imposibil de realizat de către solicitanți, deoarece acest lucru nu depinde de ei.

„CMC, prin intermediul Comisiei Municipale pentru Privatizarea Fondului Locativ, solicită, pe lângă prezentarea actelor, şi un „acord scris” al întreprinderii administratoare în vederea privatizării, acord care adesea este imposibil de prezentat, deoarece, de regulă, întreprinderile se împotrivesc, având interese meschine. Este şi cazul CFM, care nu numai că nu prezintă niciun fel de „acord”, ci refuză locatarii în eliberarea actelor referitoare la locuinţă (extrasele din tabelul nominal şi contul personal), absolut necesare privatizării. Mai mult, această instituţie refuză să prezinte orice informaţie referitoare la acel „cămin”, care nici nu ştim dacă e cămin sau bloc locativ până în prezent”, menționează Grabovski.

Totodată, jurista afirmă că în 2013, printr-o decizie misterioasă a CMC, are loc modificarea adresei poştale a blocului (din Tiraspol 11 în 11a), după care, abia pe 6 septembrie 2016, CFM îl înregistrează la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău ca „bloc locativ în proprietatea Statului RM”, CFM deţinând doar dreptul de folosinţă.

Noi avem un certificat de la OCT Chișinău, eliberat la 29 noiembrie curent, că această clădire are statut de „bloc locativ”, nu de „cămin”, respectiv poate fi privatizat. Chiar dacă ar fi avut statut de „cămin”, potrivit Legii cu privire la locuințe, persoanele care locuiesc aici pot privatiza locuințele până la 31 mai 2018. Aceeasi lege prevede la art. 59 alin. (5) ca APL este obligată să anunțe oamenii care încă nu au privatizat locuințele sp se grăbească”, explică Grabovscki.

Tot pe ascuns, CFM radiază 26 de locatari de la evidenţa CRIS „Registru”, de urgenţă, şi încearcă să evacueze locatarii de drept. Asta în timp ce se desfăşoară procesele de judecată în privinţa privatizării, afirmă jurista.

„La mijloc este un grav conflict de integritate şi de interese. Pe de o parte, CMC, inclusiv Iurie Topala, le cere oamenilor acordul CFM pentru privatizare (deci tot acordul său), pe de altă parte, CFM nu oferă un astfel de acord. Pe de o parte, Topala deţine o funcţie în virtutea căreia trebuie să apere interesele comunităţii, a locuitorilor municipiului Chişinău, pe de altă parte, acesta împiedică la modul direct realizarea acestor interese, prin neemiterea acelor acte necesare privatizării, pe care numai CFM le poate emite”, spune jurista. 

Fulga Grabovski susține că la mijloc sunt două scenarii posibile prin care locatarii pot fi privaţi de locuinţele lor: „1) să fie schimbat statutul prin decizia CMC din bloc locativ înapoi în „cămin” (în conformitate cu noua legislaţie, acestea nu vor mai fi privatizabile după 31 mai 2018). 2) Să fie trecut blocul la balanţa administraţiei publice locale, Primăria să emită bonuri de repartiţie pe numele unor terţe persoane (care de fapt nu locuiesc şi nu vor locui niciodată acolo), ca mai apoi să le privatizeze de urgenţă. Ulterior, întreg blocul privatizat va putea ajunge pe mâinile oricui (sau cui trebuie).”

Solicitat de Realitatea.md, Serviciul de presă al ÎS „Calea Ferată din Moldova” ne-a spus că aceste locuințe nu pot fi privatizate, deoarece au statut de „cămin”.

„În conformitate cu art. 4, Legea nr. 75, din 30.04.2015 cu privire la locuințe, căminele sunt clădiri destinate domicilierii persoanelor în perioada muncii sau a studiilor. Menționăm că locatarii căminului de pe str. Tiraspol, nr.11a, care au primit somație de evacuare nu sunt angajați ai Căii Ferate din Moldova. De asemenea, art. 25, alin (1), din aceeași lege stipulează că persoanele au dreptul să beneficieze de spaţiu locativ în cămine, în limita spaţiilor disponibile, în perioada studiilor şi activităţii de muncă. Subliniem că, din cauza faptului că spațiile de locuit din acest cămin sunt ocupate de persoane care nu-și desfășoară activitatea la întreprindere, lucrătorii încadrați în câmpul muncii la CFM nu au ocazia să beneficieze de spațiu locativ. În ceea ce privește somația de evacuare a locatarilor neangajați la CFM, precizăm că, în acest fel, Calea Ferată intenționează să ofere aceste spații pentru lucrătorii care nu dețin spațiu locativ, oferindu-le posibilitatea de a locui în apropierea locului de muncă. Considerăm necesară aplicarea acestor măsuri, inclusiv pentru a motiva tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii și să-și desfășoare activitatea în cadrul Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Totodată, CFM nu este autoritatea competentă de privatizare a spațiilor. Căminul este proprietate a CFM, iar de privatizare se ocupă Comisia pentru privatizare de pe lângă administrația publică locală. Dosarul acesta se află pe rol în instanță, care va hotărî cine are dreptate în acest caz. CFM este oarecum obligată să apere bunurile statului. Exista un set de legi care reglementează activitatea căminelor statului și noi nu putem împărți aceste spații după cum dorim noi asta”, a declarat Eliza Botnari, ofițer de presă al CFM. 

La rândul lor, locatarii din cămin au anunțat că vor ieși la protest vineri, 2 decembrie, unde vor picheta sediul Primăriei, al CFM şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Totodată, jurista Fulga Grabovski ne-a spus că actualmente a reuşit sechestrarea parţială a locuinţelor prin intermediul instanţei de judecată, iar ulterior va face o sesizare la Parlament și Guvern pentru a interpreta corect legislația care prevede privatizarea locuințelor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile