Logo Realitatea.md

Scandal pe exit-poll! CEC atenționează jurnaliștii să nu dea rezultatele. Grupul de inițiativă: „Tentativă de intimidare”

30 Octombrie 2020, 10:44 // Actualitate

Sondajul care urmează să fie desfășurat, la telefon, în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie va fi efectuat între orele 12.30 și 21.30, în rândul cetățenilor cu vârsta peste 18 ani, cu drept de vot, aflați în Republica Moldova. Eșantionarea respondenților este aleatorie. Precizările sunt făcute de Comunitatea WatchDog.md, Institutul de Politici Publice, care alături de un grup de inițiativă al activiștilor civici au inițiat desfășurarea exercițiului, pe care îl numesc generic „After Poll”. În același timp, Comisia Electorală rămâne sceptică asupra exit-pollului și a atenționat jurnaliștii să nu dea rezultatele.

Se preconizează să fie chestionate circa patru mii de persoane, care vor fi întrebate dacă au participat la alegeri și pentru cine au votat. De asemenea, respondenții vor preciza vârsta, sexul, limba de comunicare și zona de reședință (oraș sau sat). Nu vor fi puse întrebări cu privire la nume și prenume, adresă și alte date cu caracter personal.

Cu câteva zile înainte, însă CEC a emis un comunicat prin care anunța următoarele: „Sondajul nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul. CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat. Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Ne arătăm consternați față de situația în care un conducător al CEC declară conștient sau nu falsuri legate de legislația electorală. Singura diferență esențială față de un sondaj cu intervievarea față în față a alegătorilor în preajma secției de votare este interviul la telefon. Esența întrebărilor este însă aceeași – aflarea preferințelor doar a alegătorilor care deja au votat. Cu toate acestea, pentru a evita orice speculații, am decis să oferim sondajului denumirea generică de „After Poll”.

„Nu putem să nu remarcăm că președintele CEC, Dorin Cimil, și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, și-au permis să emită o pretinsă decizie în numele întregii Comisii, în situația în care chestiunea nu a fost examinată în ședință și nu a fost votată cu majoritatea de membri. În esență, o astfel de examinare nici nu ar putea să existe. Deoarece CEC nu are nici un fel de atribuții legale pentru a autoriza, permite sau interzice desfășurarea unui astfel de exercițiu. Considerăm că aceste acțiuni reprezintă o depășire a atribuțiilor de serviciu și abuz în serviciu și vom cere investigarea și atragerea la  răspundere a factorilor de decizie care le-au admis.Singura diferență esențială față de un sondaj cu intervievarea față în față a alegătorilor în preajma secției de votare este interviul la telefon. Esența întrebărilor este însă aceeași – aflarea preferințelor doar a alegătorilor care deja au votat. Cu toate acestea, pentru a evita orice speculații, am decis să oferim sondajului denumirea generică de „After Poll””, a replicat înapoi grupul de inițiativă.

Grupul de inițiativă mai asigură că rata de eroare nu va depăși 1,55%. 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile