Logo Realitatea.md

Scandalos! Domnica Manole și Dumitru Pulbere, aleșii Parlamentului la Curtea Constituțională, deși nu ei au câștigat concursul

15 August 2019, 17:06 // Actualitate

Magistrații Domnica Manole și Dumitru Pulbere sunt noii candidați la funcția de judecători ai Curții Constituționale propuși de comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, informează Publika.md care a intrat în posesia proiectului de hotărâre privind numirea judecătorilor la CC.

Colaj: realitatea.md

Potrivit documentului, viitorii magistraţi ai Curţii Constituţionale ar putea fi Domnica Manole şi Dumitru Pulbere, chiar dacă, cel mai mare punctaj l-au obţinut Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. 

Dumitru Pulbere nu s-a numărat nici măcar printre candidații care au depus dosarele de a participa la concurs. Potrivit art. 2 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, „judecătorul CC poate deţine această funcţie pe durata a două mandate”. Dumitru Pulbere a deținut deja două mandate în perioada 2001-2007 și 2007-2013.

Manole a apărut în mai multe investigaţii, făcute de jurnalişti. În 2013, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris că judecătorul Domnica Manole deţine un adevărat parc-auto - 11 maşini. Cele mai multe automobile erau de model DACIA şi au fost date în chirie unei firme de taxi. Atunci, Comisia Naţională de Integritate a pornit o anchetă şi a constatat că magistrata nu a indicat în declaraţia de avere un garaj, venituri din vânzarea a două maşini, dar şi două conturi bancare şi două firme ale soţului. Manole a explicat această ilegalitate ca o eroare.

În 2016, Domnica Manole s-a ales cu un dosar penal după ce a obligat CEC-ul să organizeze un referendum, la iniţiativa PPDA. În 2017, Manole a fost demisă din funcţia de judecător de către CSM, în baza unui aviz al SIS.

Judecătorul Domnica Manole a intrat în vizorul presei încă în 2008. Atunci, Pro TV a surprins-o în timp ce Manole discuta, în birorul său de serviciu, cu preşedintele de atunci al Consiliului Municipal, consilierul comunist Eduard Muşuc. Se întâmpla înainte de începerea unei ședințe de judecată într-un dosar civil judecat de Manole în care una dintre părți era Mușuc. Domnica Manole îi dădea sfaturi acestuia cum să se comporte în proces ca să câștige. La un an și jumătate de la acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii, a stabilit că Domnica Manole se face vinovată de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului, dar i-a aplicat cea mai ușoară pedeapsă posibilă, avertismentul.

Magistrata Domnica Manole s-a pomenit, recent, în mijlocul unui scandal în Blocul „ACUM”, după ce Ministrul justiţiei Olesea Stamate, le-a scris membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să nu o desemneze pe Manole la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

VEZI ȘI:

Manole, supărată foc că a fost exclusă din concursul Guvernului pentru CCM: „Unii membri ai Comisiei...”

Olesea Stamate a confirmat pe Facebook că a trimis nota cu indicații către CSM

Cum comentează Maia Sandu excluderea Domicăi Manole din concursul pentru funcția de judecător constituțional

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile