Logo Realitatea.md

Scandalul cu Accent TV! „Suntem otrăviți cu propagandă rusă. Plătim pentru otravă, iar profitul pleacă la Ceaika și Putin”

19 Februarie 2020, 14:29 // Politica

După ce s-a aflat oficial că Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iuri Ceaika, este coproprietarul posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, cu un pachet de acțiuni de 51% în compania rusă „Media Invest Service”, adică fondatoarea companiei „Telesistem TV”, care deține primele două posturi tv, și că alte 49% îi aparțin lui Vadim Ciubara; liberalii au transmis o reacție publică prin care condamnă invadarea și controlul spațiului mediatic moldovenesc de către Rusia.

Ei bine, că liberalii și socialiștii nu se prea iubesc se cunoaște mai demult. Comunicatul liberalilor a fost trimis din numele mișcării politice „Unirea”, cu atașarea unur link-uri drept dovezi.

Ciubara și Ceaika dețin aceste cote la „Media Invest Service" SRL ("Медиа Инвест Сервис" OOO ) din Rusia (aici) - companie care, la rândul său, deține "Telesistem TV" SRL din RM. Anterior datei de 27 decembrie 2019, Igor Dodon a deținut, prin Vadim Ciubara, cota de proprietate de 100% în „Media Invest Service" SRL și, respectiv, în "Telesistem TV" SRL.

Igor Dodon (prin Ciubara) și Ceaika, prin "Media Invest Service" SRL din Rusia, sunt proprietari și ai Casei de vânzări de publicitate "Media Contact" SRL din RM, care gestionează publicitatea următoarelor pagini de internet ale rețelelor de socializare și portaluri de știri: odnoklassniki.ru, vkontakte.ru, mail.ru, unimedia.info, noi.md etc.

Anterior, Igor Dodon și fratele său, Alexandu Dodon, au înființat - împreună cu Igor Ceaika - alte, cel puțin, trei companii în Rusia: "Archpley Development" SRL, "Operatorul industrial de mediu" SRL și "Agrofactory" SRL.

Mai mult, Igor Dodon, prin intermediul unui alt interpus al său, Corneliu Furculiță, deputat PSRM, deține și 100% din cota de proprietate a "Exclusiv Media" SRL,  companie care deține posturile NTV Moldova și Exclusiv TV, care retransmit în RM posturile TV din Rusia: "NTV" și "TNT". "Exclusiv Media" SRL deține și ziarele "Argumenti i Fakti", "Komsomoliskaya Pravda", dar și Casa de vânzări de publicitate – "Exclusive Sales House" SRL.

Astfel, suntem în fața unei situații când Igor Dodon deține, prin intermediari, cel puțin 4 televiziuni: Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și TNT, două ziare, două Case de publicitate, cinci portaluri de știri și/sau rețele de socializare.

Observăm că intoxicarea spațiului mediatic al RM cu propagandă și minciuni are loc cu concursul direct. În mod deliberat, Dodon a creat și patronează pe piața media o situație imposibilă și aberantă, când noi toți suntem otrăviți cu propagandă rusă, tot noi plătim pentru otravă, iar profitul pleacă la Moscova, la Ceaika și Putin.

Mai nou, din acest profit, stors din RM, Igor Cheaika, partenerul de afaceri din Rusia ai lui Igor Dodon, urmează să facă „acte de binefacere”, precum reparația Casei-muzeu „A.S.Pușkin" din Chișinău.

Pe data de 8 ianuarie curent, ne-am adresat Procuraturii în vederea investigării faptelor menționate mai sus comise de Igor Dodon, însă nu am primit niciun răspuns.

Mișcarea Politică „Unirea” condamnă comportamentul ilegal și degradant al lui Igor Dodon și al grupării sale de trădători de neam și patrie. Constatăm că printre noi sunt și asemenea personaje care, în schimbul protecției primite din Rusia și a posibilității de a fura împreună Moldova, sunt gata să vândă totul, inclusiv ceea ce nu le aparține, inclusiv viitorul RM.

Ne vom adresa din nou Procuraturii, dar și organismelor internaționale în legătură cu modul laș și mârșav prin care Igor Dodon, procedează ca un escroc, acționează în numele Rusiei și pentru Rusia, folosind în acest sens, funcția de Președinte al RM, folosind cetățenii RM pe post de cobai sau de carne de tun pentru iluziile și manipulările fabricate la Kremlin, dorind să facă din noi toți, niște idioți utili ai Rusiei, așa cum este chiar el”, este comunicatul mișcării.

Președintele Igor Dodon, deocamdată, nu a venit cu o reacție la acuzațiile care i se aduc. În cazul în care va face declarații în acest sens, Realitatea.md le va publica într-un articol nou, oferind dreptul la replică.

CITEȘTE ȘI:

Ambasadorul rus la Chișinău face lobby pentru anularea „Legii antipropagandă”

Membrii de partid ar putea avea interdicția de a fi proprietari ai televiziunilor (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile