Logo Realitatea.md

Scandalul interceptărilor. Dodon afirmă că au fost deschise dosare penale pe numele a patru angajați MAI, trei procurori și patru judecători

04 Decembrie 2019, 12:40 // Societate

De la începutul anului curent, organele abilitate au efectuat 3 300 de interceptări a diferitor cetățeni. Cel puțin asta a declarat șeful statului, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care a avut loc astăzi, unde s-a discutat despre interceptările mai multor categorii de persoane, după ce deputatul, fracțiunii PPDA, Chiril Moțpan a făcut dezvăluiri în presă la acest subiect.

Colaj: realitatea.md

Potrivit lui Dodon, majoritatea interceptărilor au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, iar Serviciul de Informații și Securitate a autorizat doar o mică parte din filări. „Ca să fie clar din start, sunt doar câteva instituții care au dreptul să facă interceptări: PG, SIS și MAI. Marea majoritate a interceptărilor din ultimii ani au fost inițiate de MAI. Cred că în decurs de o săptămână voi avea numărul exact de telefoane interceptate. În 2018 au fost 10.000 de interceptări. Anul acesta – 3.300. SIS a autorizat doar 200 de interceptări anul acesta, anul trecut – 600. Întrebarea logică e cine și în baza la ce a luat decizia de a intercepta. Vreau să văd o statistică pe an. Colegii au spus că numărul interceptărilor crește când e campanie electorală, curios nu?”, a declarat Dodon.

Șeful statului susține că a fost informat despre faptul că cea mai mare parte a interceptărilor au loc în campania electorală sau atunci când vreun lider politic anunță proteste în țară. „Acesta este interceptat pe motiv de a nu destabiliza situația din țară, iar pe lângă acesta mai sunt ascultate și alte persoane din anturajul său. Și-au permis să pună oamenii la interceptare fără argumente conform legislației în vigoare”, susține Dodon.

Igor Dodon afirmă că, conform legii, fiecare cetățean al țării are dreptul să se adreseze PG pentru a i se oferi informație dacă acesta a fost interceptat, ce a stat la baza acestui fapt, dacă s-a adeverit bănuielile și ce s-a întreprins de către autorități. „Organele de anchetă sunt obligate să informeze omul în scris că a fost interceptat fiind bănuit de încălcarea legislației și să spună dacă s-a adeverit sau nu informația. A primit cineva asemenea lucruri? Nu a primit absolut nimeni”, mai spune Dodon.

Președintele țării a menționat că pe fundalul acestui scandal au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori MAI, trei procurori și patru judecători. Într-un final, Igor Dodon a punctat că a cerut să i se ofere lista completă a numerelor de telefoane interceptate în ultimii cinci ani, iar în decurs de câteva săptămâni va avea această informație pe care o va face public.

Amintim că, anterior, ex-președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă de persoane care ar fi fost interceptate. În lista respectivă se regăsesc cadre didactice care au susținut Platforma DA, dar și experți, jurnaliști și activiști, printre care și Petru Macovei, Arcadie Barbăroșie, Lilia Carasciuc, Ștefan Gligor, Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Vladislav Gribincea, precum și Natalia Morari, Angela Gonța, Mariana Rață, Ion Terguță, Valentina Ursu etc.

De asemenea, Chiril Moțpan a menționat că, aceste filări au continuat și în anii 2017-2019, fiind deja realizată această procedură de către SIS și nu de către MAI, precum a fost în perioada anilor 2015-2016.

VEZI ȘI:

Cavcaliuc ar fi condus operațiunea de interceptare, la indicație, a unei liste de persoane

Cavcaliuc dă de înțeles că PPDA se răzbună pe el, după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre Năstase

Ce spun procurorii despre lista persoanelor interceptate

Chiril Moțpan: Securitatea națională a statului este în pericol, Dodon duce negocieri secrete cu PDM

Jizdan, despre „interceptările” care ar fi avut loc în perioada mandatului său de ministru

Moțpan a făcut noi dezvăluiri despre interceptări. De această dată spune că SIS-ul ar fi implicat (VIDEO)

Citeste tot despre: Dodon, dosare penale, interceptări, MAI, PG, sis
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 1.4940%
USD USD 17.2805 0.1594%
RUB RUB 0.2304 1.4978%
RON RON 4.3003 1.4437%
UAH UAH 0.6101 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile