Logo Realitatea.md

Scapă basma curată! Poliția de la Fălești nu-l găsește vinovat pe președintele de raion. Din video nu le este clar că era beat la volan!

16 Decembrie 2020, 07:46 // Societate

Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă, a scăpat basma curată. Colegii de la NordNews au scris anterior că Fîntînă a fost surprins băut la volanul automobilului de serviciu, în seara zilei de 24 noiembrie, atunci când și-a sărbătorit ziua de naștere. În habitaclul mașinii jurnaliștii au simțit un miros puternic de alcool. Deși echipa de filmare a solicitat în repetate rânduri intervenția unui echipaj de poliție, nimeni nu a venit. După mai bine de două săptămâni, Inspectoratul de Poliție Fălești vine cu un răspuns: „Nu este posibil de demonstrat vinovăția acestuia”.

Consumul de alcool la volan este cauza multor accidente rutiere, soldate cu decese. Asistăm la multe situații în care șoferii în stare de ebrietate își pun viața în pericol. Și nu doar a lor, ci și a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Așa a fost și în cazul lui Sergiu Fîntînă, care, din 30 noiembrie 2019, este președinte al raionului Fălești.

Jurnaliștii NordNews l-au suprins băut la volanul automobilului de serviciu cu numere guvernamentale – RM A 138, în apropierea satului Răuțel, vizavi de o stație PECO. Acesta a negat cu vehemență că ar fi băut alcool înainte să urce la volan, deși echipa de filmare a simțit un miros puternic de alcool în habitaclul mașinii.

A fost solicitat în repetate rânduri intervenția unui echipaj al poliției de patrulare, dar fără rezultat. Apelurile au fost efectuate la ora 18:26 și 18:51. La ora 18:54, echipa NordNews a mai efectuat un apel la poliție, pentru a informa oamenii legii că Sergiu Fîntînă a plecat de la fața locului.

Jurnaliștii l-au urmat pe Sergiu Fîntînă, dar i-au pierdut urma în satul Mărăndeni, acolo unde locuiește mama alesului local. Menționăm că nici reporterul, nici cameramanul nu au fost contactați în seara zilei de 24 noiembrie pentru a oferi informații suplimentare.

A doua zi, 25 noiembrie, mai multe surse media au scris că şeful adjunct al INSP, Alexei Grosu a confirmat că a fost efectuată o solicitare la inspectoratul teritorial, însă cazul nu a fost înregistrat, întrucât în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului, nu mai era nimeni.

Și tot la 25 noiembrie, au venit cu o reacție și reprezentanții PSRM, partid din care face parte Sergiu Fîntănă: „PSRM cheamă toți cetățenii la responsabilitate, indiferent de culoarea politică ori funcția deținută. Conducerea mijlocului de transport după consumarea băuturilor alcoolice este nu doar interzisă, dar și condamnabilă. Urmează să avem o întâlnire cu președintele raionului Fălești, pentru a afla detaliile cazului dat și dacă, într-adevăr, era la volan sub influența alcoolului. În funcție de informațiile obținute, vor urma acțiuni conforme statutului formațiunii noastre”.

La 27 noiembrie, jurnalistul NordNews Nicolai Coșeru a fost chemat la Inspectoratul de Poliție Fălești pentru a fi audiat pe marginea incidentului din seara de 24 noiembrie, în care a fost implicat președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă. „Am fost audiat în calitate de martor. Oamenii legii au deschis un dosar contravențional pe numele lui Sergiu Fîntînă. Le-am relatat despre toate cele întâmplate în seara zile de 24 noiembrie, atunci când echipa de filmare NordNews l-a surprins băut pe președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă. Sper foarte mult ca oamenii legii, cât mai curând posibil, vor face lumină pe cazul dat, iar ulterior, cei vinovați vor fi trași la răspundere”, a declarat atunci Nicolai Coșeru.

În urma audierii, jurnalistul NordNews a aflat că Șeful Serviciu Supraveghere Tehnică și Accidente IP Fălești, Valentin Samson, a dispus și audierea în persoană a lui Sergiu Fîntănă, dar și a unor martori, lucrători ai stației PECO din apropiere. După mai bine de două săptămâni de așteptare, jurnalistul NordNews a primit o scrisoare prin care a fost informat că: „examinând înregistrările video nu se demonstrează cu certitudine conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate de către domnul Fîntînă Sergiu și nu este posibil de demonstrat vinovăția acestuia”.


Ministrul de Interne, Pavel Voicu, nu a răspuns la apelurile telefonice pentru o reacție, și nici la mesaje. Iar Sergiu Fîntînă a refuzat să comenteze decizia Inspectoratului de Poliție Fălești.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile