Logo Realitatea.md

Schemă în Capitală: Persoane aflate peste hotare sau în penitenciar, angajate fictiv de conducătorii unei instituții care le ridicau lunar salariile

16 Octombrie 2020, 10:55 // Societate

Persoane cu funcții de răspundere din cadrul unei instituţii subordonate Direcţiei Educație Tineret şi Sport Centru a municipiului Chișinău, începând cu anul 2019, au angajat fictiv la muncă, în diferite funcții de exercițiu, mai multe persoane în funcții de exercițiu în cadrul acestor instituții, iar ulterior ridicau ilegal salariul acestora şi îl foloseau în interes personal. După cum au stabilit oamenii legii, unele din persoanele „angajate” se aflaue în acel moment peste hotarele țării sau în instituțiile penitenciare.

Embed:

Potrivit angajaților Direcţiei de Poliţie Chişinău care au destructurat activitatea grupului de persoane specializat în delapidarea averii străine, sub conducerea procurorilor din cadrul Oficiului Principal al Procuraturii Chișinău, salariul era extras de pe cardurile salariale, iar mijloacele financiare erau însușite şi folosite în interes personal, fiind adus un prejudiciu preliminar în sumă de aproximativ 210.000 lei, iar mărimea totală a prejudiciului urmează a fi constatat în cadrul urmăririi penale.

În acest context, angajații poliției de comun cu procurorii au efectuat mai multe percheziţii autorizate, la domiciliile şi birourile de serviciu ale persoanelor suspecte. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate, carduri salariale, ale persoanelor angajate fictiv, actele care au stat la baza angajării acestor persoane, precum şi o parte a mijloacelor financiare, extrase de pe cardurile de salariu.

Pe acest fapt, a fost inițiată o cauză penală pentru delapidarea averii străine, iar persoanele culpabile de comiterea infracțiunii riscă de la 7 la 12 ani de închisoare.

Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigații și de urmărire penală necesare documentării cazului, acumulării probelor, stabilirii tuturor persoanelor suspecte.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile