Logo Realitatea.md

Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Maia Sandu: „Încetați acum”

15 Ianuarie 2021, 16:24 // Societate

„Situația rămâne în continuare dificilă. Deciziile luate de Guvern și Parlament în decembrie anul trecut au avut ca scop slăbirea instituțiilor statului și crearea unui blocaj pentru genera o criză economică și socială și mai mare. Dumneavoastră, aflându-vă în discuții cu parteneri externi, vedeți reacția multora dintre ei la aceste evenimente provocate de unii exponenți ai politicului moldovenesc - acestea variază de la nedumerire la dezaprobare”. Astfel s-a adresat președinta Maia Sandu către corpul diplomatic din Republica Molova, subliniind două obiective importante.

„Aceste încercări de a da foc la țară se suprapun pe acea izolare internațională în care foștii decidenți politici au aruncat Moldova prin deciziile lor iresponsabile. Și aici mă refer și la fostul președinte, și la fostul așa-zis „coordonator” - ambii au fost o mare pată pe reputația internațională a țării noastre. Or, nu poți avea o politică externă eficientă și credibilă, dacă nu ai o politică internă eficientă și credibilă. Nu poți obține mari succese în plan internațional, nu poți atrage investiții străine, nu poți obține asistență și nu poți promova țara ta, dacă politicienii de acasă sunt putred de corupți, dacă ei își oferă unii altora bani în sacoșe, dacă pentru ei buzunarul propriu este mai important decât țara. Aceste pagini rușinoase din istoria țării noastre, în mod evident, au afectat și imaginea și prestigiul serviciului diplomatic moldovenesc, au atras după sine consecințe nefaste pentru credibilitatea internațională a țării. Goana unora după selfie-uri diplomatice a înscris pagini de rușine pentru diplomația noastră, dar, vă asigur că eu, în calitate de președinte, voi face tot ce îmi stă în putință să readuc respectul pentru Moldova pe plan internațional, a declarat șefa statului.

Respectiv, a continuat cu faptul că, în perioada imediat următoare, are două obiective-cheie:

  • Primul este lupta împotriva corupției. „Peste tot. În toate instituțiile statului. Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Așa cum o arată cele mai recente exemple, aceste scheme, pe lângă daunele pentru bugetul și interesul public, produc și vulnerabilități care țin angajații statului ostateci intereselor unor grupări criminale cu reprezentare politică. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme - încetați acum. Nu puneți serviciul diplomatic și colegii voștri în situații complicate. Ilegalitățile vor fi sancționate dur”.
  • Al doilea obiectiv de reformă ține de consolidarea instituțiilor statului, inclusiv a instituțiilor responsabile de asigurarea interesului primordial al unui stat - securitatea. „Doar cu instituții funcționale în domeniul securității și diplomației putem avea o politică internațională care aduce beneficii maxime țării noastre”.

Discursul Maiei Sandu a vizat și alte subiecte. Acesta a fost susținut cu ocazia Zilei profesionale a Diplomatului, pe care o sărbătorim pe 17 ianuarie. 

CITEȘTE ȘI:

„A fost o comandă politică” - prima declarație a ex-ambasadorului Neguța. În cătușe, la Judecătoria Ciocana (VIDEO)

Andrei Neguța din arest la domiciliu, plasat în izolator. Solicitarea a fost făcută de procurorii PCCOCS

Aureliu Ciocoi, după scandalul cu anabolizante: „Toată poșta diplomatică va fi verificată la sânge”

Citeste tot despre: Maia Sandu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile