Logo Realitatea.md

Schimbări radicale în procesul de admitere la Institutul Național al Justiției. Viitorii procurori și judecători vor trece printr-o testare electronică (VIDEO)

02 Septembrie 2016, 19:18 // Societate

Cea de-a 10-a promoție a Institutului Național al Justiției va avea parte de o nouă modalitate de admitere. Viitorii procurori și judecători vor trece printr-o testare electronică prin intermediul căreia se va evita la maximum factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor. Inițiativa este susținută de Programul Națiunilor Unite, iar proiectul este finanțat de Guvernul Danemarcii

Embed:

„Acest nou concept vine să aducă o schimbare radicală în toata procedura de admitere a candidaților la funcția de judecător și procuror la Institutul Național al Justiției. Procesul va fi mai transparent pentru a evita orice speculație despre modalitatea și felul cum sunt admiși noi candidați la funcția de judecător și procuror. Această inițiativă a fost susținută de partenerii noștri strategici, cum este Programul Națiunilor Unite”, a declarat Diana Scobioală, directoarea Institutului Național al Justiției.

Procedura de admitere constă din două etape. La prima etapă, studenții vor susține un examen scris în format electronic și care este compus din 400 de întrebări din diverse ramuri ale Justiției. A doua etapă de testare electronică constă din examenul oral. 

„Implementarea testului electronic este unul dintre elementele inovatoare ale noii modalități de admitere în cadrul Institutului Național al Justiției. Primul pas a fost admiterea dosarelor pentru candidații la funcțiile de judecător și procuror în format electronic. Un alt pas este această testare electronică care are scopul de a transparentiza, de a exclude factorul uman și de a oferi instant și obiectiv rezultatele testării atât candidatului cât și comisiei de admitere”, spune Alexandru Cocârță, manager de proiect, PNUD Moldova.

Examenul durează trei ore astronomice. Pentru aceasta a fost amenajată o sală de computere specială, dotată cu camere video. Pentru prima dată, în comisia de admitere la examenul oral, va asista un expert străin. Este vorba despre un angajat al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Până în prezent, la Institutul Național al Justiției s-au înscris 231 de candidați. 

”Anul acesta avem 231 de candidați înscriși în cursă, dintre care 167 sunt pentru funcția de procuror și 64 pentru funcția de judecător. Săptămâna viitoare va avea loc testul electronic, examenul scris, nu există niciun risc de copiere pentru că sala este dotată inclusiv cu cameră video”, a spus directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală

Institutul Național al Justiției a fost inaugurat pe 9 noiembrie 2007.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6939 -0.2977%
USD USD 17.5518 -0.3678%
RUB RUB 0.2787 -0.3575%
RON RON 4.1700 -0.1150%
UAH UAH 0.6847 1.2570%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile