Logo Realitatea.md

Școala din s. Aluatu, unica cu predare în limbă română din Taraclia, nu va fi închisă. Autoritățile declară că vor găsi bani pentru reparații

14 Iunie 2018, 18:15 // Societate

Școala din satul Aluatu, unica instituție de învățământ cu predare în limba română din raionul Taraclia, nu va fi închisă. Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării susțin că vor găsi bani pentru a repara clădirea până la începutul noului an școlar. 

Foto: ODIP

„Vom pregăti clasele pentru 1 septembrie, astfel încât anul de studii să înceapă și în această școală. Doi, împreună cu colegii de la FISM vom elabora devizele de cheltuieli privind reparațiile care urmează să se înfăptuiască în partea unde va fi gimnaziul, inclusiv vom găsi sursele necesare privind proiectarea lucrărilor", a declarat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, potrivit reprezentanților Asociației ODIP.

Secretara de stat a MECC Angela Cutasevici a confirmat acest fapt: „Este a patra categorie de școli pe care nu putem categoric închide, pentru că închiderea ei ar limita accesul copiilor la educație", a precizat ea. 

O parte din bani vor veni din Fondul de Investiții Sociale: „Am stabilit un plan într-un calendar pe termen mediu, urmează să facem niște estimări inițiale și să identificăm resurse ca să facem niște proiectări pentru lucrările din gimnaziu", a declarat directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu.

La rândul său, administrația liceului a declarat că timp de doi ani a bătut la ușa autorităților pentru a soluționa problema și chiar dacă abia acum s-au identificat soluțiile, este mulțumită că școala nu va mai risca să fie închisă.

„Problema s-a rezolvat în folosul școlii de la Aluatu. O să existe, o să fie o școală de minune, unde o să vină și o să dorească toți copiii să învețe. Am găsit un compromis", a declarat directoarea gimnaziului – grădiniță „Dimitrie Cantemir", Ada Donceva.

Amintim că, Asociația ODIP a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru această școală: „S-a înțeles destul de clară ideea că acest strigăt de disperare a venit tocmai din cauza că sunt niște condiții inumane practic acolo, este periculos să activezi. Între timp noi o să asigurăm reparația cosmetică a acestor săli de clasă și acestui hol, până găsim milioanele, până găsim acei bani mari pentru restaurarea integrală a acestei școli", a declarat președintele Asociației „UNIREA – ODIP", Vlad Bilețchi.

În gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia își fac studiile 50 de copii, iar de la 1 septembrie curent, ar urma să vină încă 20 de micuți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile