Logo Realitatea.md

Scris negru pe alb: Adriana Bețișor prezintă cifre, date și numele persoanelor implicate în ”furtul miliardului” (VIDEO/DOC)

13 Iunie 2018, 14:02 // Actualitate

Adjunctul Procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Bețișor a prezentat în cadrul conferinței de presă organizată astăzi, 13 iunie 2018, la Procuratura Generală, mai multe cifre, date și persoane care au fost vizate în așa-zisul ”furt al miliardului” sau frauda bancară de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Asta după ce Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank).

”Până la această etapă am depus eforturi destul de considerabile de până la trei ani de zile unde am ajuns la etapa de a investiga peste 90 la sută din ceea ce înseamnă această fraudă bancară. Un aspect important este că pentru a ajunge la această etapă, au fost antrenați mai mulți procurori, mai mulți ofițeri CNA, inclusiv ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală care au făcut un volum de muncă enorm.

Toată această schemă a fost una destul de complexă și, respectiv, modul de realizare a acesteia o veți găsi publicată pe site-ul Procuraturii Generale. Acolo nu veți găsi informația care este confidențială, deoarece are ca scop recuperarea activelor fraudate, identificarea tuturor beneficiarilor fraudei bancare și avem ca scop să aducem la bun sfârșit partea de identificare a sumei. Menționez că nu sunt publice nici anexele care sunt confidențiale. La acest moment, am reușit să identificăm beneficiarii finali, iar la această etapă încercăm să demarăm acțiuni și peste hotarele RM pe căile legale posibile, pentru identificarea bunurilor și a persoanelor care sunt vizate, deoarece cunoaștem cu toții că bunurile nu sunt doar în Republica Moldova, dar și peste hotare. Bunurile sunt înregistrate pe terțe persoane, iar toată această activitate este nemijlocit descrisă în anchetă, strategia noastră urmează să fie pusă în aplicare la cel mai scurt timp posibil.

Punctul de pornire la identificarea fraudei bancare sunt cele două hotărâri de Guvern din 2014 și 2015, respectiv ca urmare a emiterii creditelor de urgență pentru BNM și ca urmare a stingerii acelor găuri financiare formate la cele trei bănci comerciale, care ulterior au fost transformate în valori imobiliare, în sumă de 13,34 miliarde de lei. Valoarea prejudiciului cauzat ca urmare a activității frauduloase la cele trei bănci comerciale este de 13,34 miliarde de lei.

În strategie găsim modul de descriere, cum au fost de fapt au fost sustrași acești bani din sistemul bancar. Două modalități tipice de sustragere au fost creditarea unor companii suspecte și plasările bancare. La capitolul creditarea companiilor suspecte, o mare parte din aceste companii aveau anumite gajuri - formate din bunuri imobile, posibil și mobile care la această etapă au intrat în posesia băncilor comerciale. Făcând o evaluare, cele trei bănci cu bunuri urmează să fie puse spre vânzare, valoarea totală a acestora este de aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Până la această etapă, din mijloacele fixe și mobile au fost recuperate aproximativ 477 milioane de lei. Din suma totală de 13,34 miliarde de lei, sumă care este pusă în sarcină pentru identificare și recuperare, 2,6 miliarde de lei sunt mijloace financiare care vor fi recuperate din bunurile care sunt în posesia celor trei bănci comerciale. La această etapă cele trei bănci sunt puse sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei și evident că este importantă implicarea acesteia la acest capitol.

La moment, din suma de 13,34 miliarde de lei, cele 2,6 miliarde de lei care sunt puse pe seama BNM-ului și cele trei bănci comerciale, am rămas cu suma de 10,7 miliarde de lei care este obiectivul trasat spre eliberare. Din aceste 10,7 miliarde, la această etapă Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauze penale cu identificarea beneficiarilor finali, cauze penale unde a fost deja investigat cu certitudine prejudiciul de 5,6 miliarde de lei.

De asemenea, la etapa de urmărire penală, la moment avem alte cauze penale care se investighează suma prejudiciului de 4 miliarde de lei, deja unde avem persoane identificate și la scurt timp acestea vor fi trimise în instanța de judecată. Din toată suma investigată, la moment am rămas cu 1 miliard și 60 de milioane de lei, bani care urmează să fie nemijlocit identificat cine sunt beneficiarii efectivi a acestor mijloace financiare și cine au fost implicați în procesul sustragerii”, spune Bețișor.

Făcând o explicație la cauzele penale care au fost expediate în instanța de judecată și care cuprind suma de 5,6 miliarde de lei, se remarcă faptul că în prezent sunt decizii definitive deja pasibile de a fi puse în executare pe următoarele cauze penale:

  • 52 milioane de lei - este vorba de condamnații Rusu, compania Caravita & CO Business Estates Investments SRL;
  • 472 milioane de lei, condamnat fiind Filat Vladimir;
  • 869 milioane de lei condamnat fiind Platon Veaceslav;

Sentințe de condamnare după prima instanță:

  • 2,7 miliarde - inculpat Ilan Șor;
  • 10 milioane - inculpat Lucinschi Chiril.

Respectiv, aflate pe rol în instanța de fond:

  • 1,38 miliarde de lei - grupul Gacikevici;
  • 485 milioane de lei - BC Unibank SA.

La final, Adriana Bețișor a adăugat că în tot acest proces urmează a fi implicate mai multe instituții ale statului. ARBI și PG sunt pilonii de bază, însă pentru a putea realiza tot ceea ce a fost planificat în strategie, urmează să fie antrenate instituțiile, precum: Inspectoratul Fiscal, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Servicii Publice, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Banca Națională, Centrul Național Anticorupție etc.

VEZI ȘI:

Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu anunță pașii de recuperare a banilor din băncile fraudate. ”Nu se va lucra haotic” (VIDEO)

(VIDEO/DOC) Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile