Logo Realitatea.md

Scrisoarea anonimă a unui părinte în toiul scandalului în care este vizată grădinița „Lăstăraș” din Chișinău: Vrem să ne facem auziți...

09 Mai 2018, 17:37 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

O scrisoare din partea unui părinte al cărui copil frecventează școala primară-grădiniță nr.199 „Lăstăraș” din Capitală a parvenit la adresa redacției Realitatea.md, după ce primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a cerut un raport pe activitatea instituției în cadrul ședinței Primăriei.

Acesta la fel susține că actuala directoare a grădiniței, Iana Ceaușceac, este nora fostei directoare Eugenia Bogașevschi, iar concursul prin care prima a obținut postul ar fi fost fraudat. 

Foto: Waengas Boroda

Scrisoarea propriu-zisă, la două zile de la ședința Primăriei Chișinău:

„Bună ziua! Sunt părinte al cărui copil frecventează grădinița nr.199 „Lăstăraș”. Director al instituției a fost Eugenia Bogașevschi din anul 1988. Cu un an în urmă, a fost organizat un concurs la care a participat nora și fiul ei – Iana Ceaușcea și Dorian Bogașevschi, ca până la urmă să ia postul nora în vârstă de 25 de ani, cu studii economice și fără experiență în învățământ (cred că are documente fictive). Tot prin legături strânse cu DGETS (n.r. Direcția generală educație, tineret și sport), doamna Bogașevschi a fost director, prin tărăgănare, până la vârstă de 69 de ani.

Educatorii cu experiență, directorul adjunct și metodista nu au avut dreptul să participe la indicație. De 22 de ani, este asociație la grădiniță, unde până acum un an nu au avut aparat de casă – banii îi strângeau educatorii sau nora mai mare – Natalia Bogașevschi. Feciorul – Dorian Bogașevschi – este președinte al asociației. Soția lui și schimbat numele din Iana Bogașevschi în Iana Ceaușceac pentru a putea participa mai ușor la concurs, iar funcția i-a fost transmisă prin moștenire, așa cum s-a făcut de ani buni.

În instituție, sunt circa 25 de grupe, unde pe listă se află câte 35 de copii, dintre care frecventează zilnic, în medie, până la 30, dar banii se strâng de la toți. Faceți un calcul – 1400 de lei/lunar, plus achitarea alimentației. Nu am văzut vreun raport niciodată. La câte petiții am scris, veneau, luau plicul și plecau. Cei de la Direcție și de la FISC anunțau conducerea prealabil că va fi control.

Această grădiniță a fost și este frecventată de copiii unor oficiali, precum ai președintelui Igor Dodon, ai ministrului Educației Monica Babuc, ai șefului adjunct al Poliției Naționale, Gheorghe Cavcaliuc, ai procurorilor, ai Direcției, ai funcționarilor din Primărie… Ei nu plătesc taxe și conducerea instituției nu se teme.

Familia Bogașevschi are grădiniță-școală privată „Erudio”, lângă Circ, ai cărei angajați sunt și angajați ai asociației din cadrul grădiniței „Lăstăraș”. Copilul fostei ministre a Sănătății frecventează instituția.

Au procurat o tabără la Vadul lui Vodă, au imobile fără capăt în oraș, o casă cu trei etaje pe strada Alexandru cel Bun pe care o parte o dau în chirie. Educatorii se tem să spună ceva, pentru că sunt presați. Li se spune că nu vor primi salariul adăugător din asociație, dacă vor deschide gura. Părinții, când se revoltă, li se spune că închid grupa – de parcă ar fi proprietatea lor.

Vrem să ne facem auziți – noi – părinții grădiniței „Lăstăraș”, unde de 30 de ani este această familie la conducere…”

[Notă: Redacția a formulat textul scrisorii, fără a modifica sensul frazelor]

Realitatea.md a mediatizat scandalul în centrul căruia este grădinița „Lăstăraș” încă pe data de 7 mai 2018, atunci când Ruslan Codreanu a anunțat că a primit o serie de sesizări de la părinți, precum că instituția a devenit „o afacere de familie”: se percep taxe exagerate și suplimentare pentru alimentație și lucruri de igienă a copiilor, iar funcțiile de conducere s-ar transmite prin moștenire.

Tot atunci, a fost solicitată imediat reacția conducerii grădiniței. Într-un final, directoarea Iana Ceaușceac ne-a răspuns tranșant că postul de director în orice instituție de învățământ se obține prin concurs. „Respectiv, candidații au depus dosarele, au candidat, s-au desfășurat etapele concursului, în urma cărora, unul din candidați a obținut postul”, a precizat aceasta fără să vrea să ne spună câți candidați au participat, direcționându-ne la Direcția generală educație.

Click pentru a mări imaginea [Captură: chisinauedu.md]

Potrivit autorului scrisorii, Dorian Bogașevschi și Iana Ceaușceac sunt soț și soție, iar Aliona Moloșniuc ar fi o nepoată din familie. Cea din urmă ar fi participat fictiv la fel ca și Ada Guțu-Gîscă.

„La noi se lucrează totul legal. Asociația din cadrul instituției activează legal pe contract de arendă. Este o asociație obștească înregistrată la Ministerul Justiției, prestează învățământ complementar. Toate taxele se percep prin casiere sau bancă, părinții au contracte civile cu asociația și deja copiii beneficiază de învățământ. Taxe suplimentare în instituție nu se percep”, a mai adăugat Iana Ceaușceac pentru Realitatea.md, specificând că au înregistrat circa 760 de copii.

Captură video ProTV Chișinău

Cu toate că a fost oferit dreptul la replică, conducerea grădiniței s-a arătat vădit nemulțumită de întrebările reporterului, acuzându-ne, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, că am fi denaturat faptele reale, aceasta deși am făcut referire doar la declarațiile primarului interimar al Capitalei.

Cu o zi mai târziu, pe data de 8 mai, și Asociația Obștească „Lăstăraș” a venit cu o reacție, publicând și un document în urma căruia reiese că președintele asociației nu este Dorian Bogașevschi, ci Natalia Bogașevschi, despre care în scrisoare se spune că este o altă noră a Eugeniei Bogașevschi.

Publicată de Asociația Obștească ”Lăstăraș” pe 8 Mai 2018

De menționat că Direcția generală educație trebuie să prezinte raportul de activitate a grădiniței „Lăstăraș” la ședința Primăriei Chișinău din 14 mai - data limită stabilită de Ruslan Codreanu. Realitatea.md va urmări subiectul și va veni cu informații despre caz.

CITEȘTE ȘI:

Scandal la Grădinița 199 din Chișinău. Părinții au fotografiat gândaci la bucătărie și în dulapuri. Angajații instituției: „Pozele sunt trucate” (FOTO)

Revoltător! Părinții copiilor de la Grădinița nr. 199 au sesizat încă din luna februarie autoritățile despre nereguli, dar nu s-a mișcat un deget (DOC)

Grădinița „Lăstăraș” din Chișinău, într-un nou scandal: A devenit o afacere de familie. Reacția conducerii instituției! (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile