Logo Realitatea.md

Scrisoarea unui academician din Moldova a făcut-o pe Monica Babuc să analizeze minuțios testele și evaluarea examenelor de Bacalaureat (DOC)

11 Iunie 2018, 15:29 // Societate

După ce profesorul universitar și academicianul Constantin Șchiopu a adresat o scrisoare deschisă ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, cu privire la testul de bacalaureat de la limba și literatura română, susținut vineri, 8 iunie, de către elevi, Babuc a declarat că va analiza minuțios toate sesizările privind calitatea testelor de la examenul de bacalaureat din sesiunea curentă și va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea unei evaluări corecte și obiective a răspunsurilor oferite de candidații care susțin examenul de bacalaureat.

Colaj: Realitatea.md

„Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „...oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină.

Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”. 
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”,se arată în scrisoarea deschisă a lui Șchiopu.

Drept răspuns la această scrisoare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a venit cu un răspuns. 

„În context, menționăm că pct. 84 din Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat, aprobat prin Ordinul MECC nr. 47 din 23.01.2018, prevede atât procedura, cât și criteriile de selectare a coordonatorilor și membrilor grupurilor de lucru care au elaborat materialele de examene. Prin urmare, persoanele selectate sunt experți în domeniu, cu vaste experiențe în calitate de autori de subiecte de olimpiadă și examene naționale, precum și deținători ai gradelor didactice unu sau superior / ai titlurilor științifice”, se arată în document.

Totodată, Ministerul a ținut să menționeze că analiza calității testelor înainte ca acestea să fie făcute publice este inoportună și contraproductivă. 

„Reconstituirea din memorie a subiectelor de la examen este interzisă (conform pct. 115 din Regulamentul sus-menționat), iar testele propriu-zise urmează a fi publicate pe pagina web a Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare la data de 27 iunie 2018, odată cu afișarea în Centrele de Bacalaureat a rezultatelor preliminare ale examenului”, scrie în declarație. 

Potrivit Ministerului, discuțiile cu referire la calitatea testelor trebuie aibă loc între specialiști, într-un cadru corespunzător. În acest cadru, orice sesizări și propuneri sunt binevenite, fiindcă scopul final este asigurarea unui proces de evaluare mai bun.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile