Logo Realitatea.md

Scuarul O. Ghibu, subiect de dispută între administrația Muzeului de Arte și activiștii civici care au inițiat reamenajarea spațiului (VIDEO, FOTO)

13 Octombrie 2017, 15:29 // Societate

Scuarul Onisifor Ghibu de pe strada A. Pușkin din Chișinău a devenit subiect de dispută între administrația Muzeului Național de Arte și activiștii civici care au inițiat proiectul de reamenajare a spațiului verde. 

Colaj: Realitatea.md. Foto: Realitatea.md; Facebook/ Victor Chironda

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a oferit în anul 2015 terenul în cauză Muzeului Național de Arte pentru costrucția unui depozit de păstrare a patrimoniului cultural. În luna iulie a acestui an, membrii CMC au abrogat această decizie, în contextul în care a venit inițiativa de reamenajare a scuarului, proiect depus în cadrul bugetării civile.

Activistul Victor Chironda susține că ideea de a construi pe acest teren un depozit este una nereușită și o interpretează ca o tentativă de acaparare a spațiilor verzi din oraș.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Arte, Tudor Zbîrnea, susține că această construcție este necesară muzeului și că ulterior, administrația instituției urma să amenajeze și spațiul adiacent. 

Mai mult, Zbîrnea susține că-i este teamă ca acest teren să nu ajungă în curând în mâinile unor persoane private.

„Am renunțat deja la idee pentru că nu avem terenul, dar noi am fi făcut un scuar care să arate mult mai bine și nu era să-l facem pentru PR”, a declarat directorul Muzeului de Arte.

La rândul său, Victor Chironda susține că decizia administrației muzeului de a renunța la acest proiect este una înțeleaptă: „Eu vreau să îl asigur pe domnul director și pe toți chișinăuienii că în scuarul Ghibu nu va apărea nici un sediu, nici o construcție și nici un alt proiect, decât cel înaintat de grupul nostru de inițiativă”, a comentat activistul.

Amintim că ieri, mai mulți voluntari au salubrizat teritoriul scuarului Onisifor Ghibu. Aici au fost instalate bănci și urne pentru gunoi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile