Logo Realitatea.md

Se acuză reciproc: Armenia declară că forţele azere au bombardat regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, pe când Azerbaidjanul spune contrariul

27 Septembrie 2020, 12:19 // În lume

Noi tensiuni au izbucnit duminică între Armenia şi Azerbaidjan, Erevanul anunţând că forţele azere au bombardat regiunea separatistă Nagorno-Karabakh iar Baku acuzând forţele armene de bombardarea poziţiilor militare şi civile azere, conform Reuters.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că un număr nespecificat de civili au fost ucişi de forţele din Azerbaidjan.

Cele două ţări au o dispută în privinţa regiunii Nagorno-Karabakh, care şi-a declarat independenţa în timpul unui conflict izbucnit în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Deşi s-a convenit o încetare a focului în 1994, Azerbaidjanul şi Armenia se acuză frecvent reciproc de atacuri în jurul regiunii Nagorno-Karabakh şi de-a lungul frontierei.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că trupele sale au distrus trei tancuri şi au doborât două elicoptere şi trei vehicule aeriene fără pilot ca răspuns la un atac asupra unor ţinte civile.

„Răspunsul nostru va fi proporţional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru situaţie”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Ministerul armean de externe a mai spus că va exista un „răspuns politic şi militar adecvat”.

„Rămânem puternici lângă armata noastră pentru a ne proteja patria de invazia azerilor”, a scris prim-ministrul armean Nikol Pashinyan pe Twitter.

Azerbaidjanul a respins declaraţia ministerului armean al apărării. Hikmet Hajiyev, consilier principal al preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a acuzat forţele armene de lansarea unor atacuri deliberate de-a lungul liniei frontului.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că Armenia a atacat aşezările civile şi poziţiile militare de-a lungul „liniei de contact”, un pământ al nimănui minat care separă forţele sprijinite de armeni de trupele azere din regiune.

Ministerul a spus că un număr de civili au fost ucişi „ca urmare a bombardamentelor intensive” de către Armenia şi că Azerbaidjanul a va riposta, lansând o „operaţiune contraofensivă de-a lungul întregului front pentru a suprima activitatea forţelor armate din Armenia şi pentru a asigura siguranţa populaţiei civile”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile