Logo Realitatea.md

Se anunță control mai eficient pentru containerele care intră sau ies din Moldova

13 Martie 2019, 09:08 // Actualitate

Serviciul Vamal și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) își intensifică colaborarea în cadrul Programului de Control al Containerelor. Măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens au discutate în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu  Coordonatorul regional al UNODC, Naida Chamilova.

Una dintre acțiunile propuse de Directorul Serviciului Vamal se referă la extinderea ariei de competență a grupului mixt de intervenție, specializat în controlul containerelor. Actualmente, grupul instituit activează doar în PIL Giurgiulești, însă instituția examinează oportunitatea localizării acestuia în Chișinău și conferirea competențelor de efectuare a controlului containerelor pe întreg teritoriul țării.

Inițiativa a fost salutată de Naida Chamilova, care a menționat că va susține toate demersurile în acest sens. Asistența acordată va consta inclusiv în organizarea instruirilor, schimburilor de experiență și a vizitelor de studiu peste hotare.

Totodată, șeful Vămii a subliniat necesitatea stabilirii schimburilor de informații cu porturile din regiune privind mărfurile transportate pe cale maritimă, menționând, în mod special, porturile Odesa și Constanța, pe unde sunt tranzitate cele mai multe containere care ajung în țara noastră.

Un schimb operativ de informații ar veni în susținerea măsurilor antifraudă pe care le întreprindem în vederea neadmiterii contrabandei cu mărfuri transportate prin intermediul containerelor”, a argumentat Vitalie Vrabie.

Conform celor convenite, părțile se vor întruni în viitorul apropiat pentru a stabili modalitatea de implementare a propunerilor înaintate.

NOTĂ: Programul de Control al Containerelor este implementat în baza Memorandumului de Înțelegere între Organizația Națiunilor Unite, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova, semnat la Viena, la data de 19.12.2014.
Programul urmărește optimizarea acțiunilor preventive desfășurate în Republica Moldova privind containerele transportate pe cale maritimă și terestră legală pentru a reduce riscul utilizării acestora în cadrul activităților ilicite, în special a traficului ilicit de droguri, a precursorilor chimici, a contrabandei cu mărfuri, evaziunii fiscale și potențialelor acte teroriste.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”