Logo Realitatea.md

Se apropie alegerile! Dodon a înaintat în Parlament două inițiative legislative în domeniul protecției sociale a populației

11 Septembrie 2019, 13:46 // Societate

Două inițiative legislative ce țin de domeniul protecției sociale a populației au fost înaintate astăzi Parlamentului de către șeful statului, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut chiar de el, pe pagina sa de Facebook.

 „Am înaintat în Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă, două proiecte de lege în domeniul protecției sociale a populației. Aceste proiecte, de rând cu inițiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an, votată în Parlament în prima lectură, fac parte din pachetul de inițiative sociale ale președintelui țării, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri”, a scris Dodon.

Primul proiect de lege prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzând numărul de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 până la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Proiectul urmează a fi promovat în legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încât implementarea acestuia să demareze începând cu 1 ianuarie 2020. În paralel, Ddoon a menționat că va solicita Guvernului să majoreze și cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Al doilea proiect de lege are ca scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul (ia) supraviețuitor va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Prin acest proiect, se dorește să se asigure o mai mare echitate pentru persoanele care au cotizat toată viața la fondul social, dar din cauza decesului prematur nu au reușit să beneficieze de pensie nici 5 ani. Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei pentru persoanele, care nu ating 5 ani de la ieșire la pensie este de doar 2,6 ani.

Ambele proiecte vor fi promovate pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului.

De menționat că, la 20 octombrie curent, în întreaga țară se vor desfășura alegeri locale generale, precum și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții electorale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3318 -0.2770%
USD USD 17.4278 -0.2861%
RUB RUB 0.2735 -0.0731%
RON RON 4.0444 -0.3278%
UAH UAH 0.7347 0.2456%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile