Logo Realitatea.md

Se împlinesc 17 ani de la moartea liderului național al poporului azer, Heydar Aliyev

12 Decembrie 2020, 17:26 // În lume

Astăzi, 12 decembrie, este ziua memoriei liderului național al poporului azer Heydar Aliyev. Evenimente comemorative au loc în toată țara. Președintele Ilham Aliyev și prima doamnă Mehriban Aliyeva au vizitat mormântul lui Heydar Aliyev pe Aleea de Onoare și au depus flori. Misiunile diplomatice ale Azerbaidjanului în întreaga lume onorează, de asemenea, memoria liderului.

Heydar Alirza oglu Aliyev s-a născut pe 10 mai 1923 în orașul Nakhchivan din Republica Azerbaidjan. După absolvirea Colegiului Pedagogic Nakhchivan în 1939, a intrat la Facultatea de Arhitectură a Institutului Industrial Azerbaidjan, dar începutul celui de-al doilea război mondial nu i-a permis să-și finalizeze studiile. Ulterior a absolvit catedra de istorie a Universității de Stat din Azerbaidjan. A lucrat ca șef al departamentului de contraspionaj al Comitetului de securitate al statului, apoi a fost vicepreședinte al KGB al RSS Azerbaidjan. Heydar Aliyev a fost primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Azerbaidjan. După ce a fost numit în funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS. Timp de 22 de ani a fost deputat al Sovietului Suprem al RSS Azerbaidjan și al Sovietului Suprem al URSS.

În octombrie 1987, ca protest împotriva cursului politic urmat de Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și personal de secretarul general Mihail Gorbaciov, a demisionat din funcții. La 21 ianuarie 1990, Heydar Aliyev s-a adresat reprezentanței azere la Moscova în legătură cu tragedia sângeroasă comisă de trupele sovietice la Baku în noaptea de 19-20 ianuarie, cerând pedeapsă pentru organizatorii și autorii crimei comise împotriva poporului azer.

În 1990 s-a întors în Azerbaidjan. La 3 septembrie 1991, Heydar Aliyev a fost ales președinte al Consiliului Suprem al Republicii Autonome Nakhchivan și, pe baza legislației relevante, a devenit vicepreședinte al Sovietului Suprem al Republicii Azerbaidjan. La 3 octombrie 1993, ca urmare a unui vot la nivel național, Heydar Aliyev a fost ales președinte al Republicii Azerbaidjan. La alegerile din 1998, cu activitatea ridicată a poporului, Aliyev a câștigat 76,1% din voturi și a fost reales președinte al Azerbaidjanului.

„După prăbușirea URSS și formarea statelor independente, s-a întâmplat că Azerbaidjanul nu a avut noroc cu vecinul său, Armenia, care a atacat agresiv țara, luând 1/5 din teritoriul. În 1993, țara s-a confruntat cu o amenințare de război civil și pierderea independenței. Atunci Azerbaidjanul avea nevoie de un lider puternic, un salvator. Prin urmare, poporul azer a ieșit cu o cerere pentru revenirea lui Heydar Aliyev la putere. Iar în luna iunie a aceluiași an a venit a salvat Azerbaidjanul. Datorită eforturilor lui Heydar Aliyev, amenințarea unui război civil în Azerbaidjan a fost eliminată, stabilitatea a fost asigurată, a început o perioadă de dezvoltare economică, au fost luate măsuri pentru rezolvarea conflictului armeno-azer din Nagorno-Karabakh”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada Azerbaidjanului din RM.

În timpul domniei lui, a fost organizat Grupul OSCE Minsk, care a contribuit la menținerea păcii în regiune timp de mulți ani. 4 rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, care recunosc oficial Nagorno-Karabakh ca parte a țării, adică integritatea teritorială a Azerbaidjanului, au fost adoptate și datorită eforturilor lui Heydar Aliyev. La inițiativa sa, s-au ținut numeroase reuniuni la nivel internațional pentru rezolvarea conflictului.

El a stabilizat situația din țară. Au fost puse bazele democratice ale statului de drept, pedeapsa cu moartea a fost abolită. Datorită eforturilor lui, a fost semnat un acord istoric privind construcția conductei de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan.

La 12 decembrie 2003 lider național al Azerbaidjanului Heydar Aliyev a murit. A fost înmormântat pe aleea de onoare din Baku.

Heydar Aliyev a primit de cinci ori Ordinul lui Lenin, Ordinul Stelei Roșii a fostei URSS și numeroase medalii, de două ori a primit titlul de Erou al muncii socialiste, precum și cele mai mari premii din diferite țări, titluri onorifice ale universităților autorizate.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Azerbaidjanului în Moldova Gudsi Osmanov a declarat că astăzi au fost organizate evenimente comemorative la ambasadă, reprezentanții diasporei au depus flori. El a spus că Heydar Aliyev a contribuit întotdeauna la menținerea relațiilor de prietenie între popoarele azer și moldovenesc.

„În calitate de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS, Heydar Aliyev a promovat diverse proiecte economice în Moldova. Și în calitate de președinte al Azerbaidjanului, a vizitat în mod oficial Moldova de mai multe ori. El a menționat întotdeauna că popoarele noastre sunt foarte asemănătoare: muncitoare, ospitaliere, generoase”, a spus Gudsi Osmanov.

El a adăugat că pe teritoriul ambasadei a fost organizată o piață, unde în curând va fi ridicat un bust al lui Heydar Aliyev, unde compatrioții care locuiesc în Republica Moldova vor putea depune flori pentru a onora memoria liderului național.

Citeste tot despre: Azerbaidjan, Heydar Aliyev
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile